Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä: Veijo Baltzar rikkoi yhteydenpitorajoituksia, vangittiin uudelleen – pääkäsittely ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista alkaa käräjäoikeudessa huomenna

Useista ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista syytteessä oleva kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzar on vangittu jälleen. Vangitsemista vaatinut syyttäjä Mikko Sipilä kertoo STT:lle, että Baltzar oli rikkonut matkustuskieltoonsa liittyneitä yhteydenpitorajoituksia.

– Siinä ei oikein sitten vaihtoehtoja ole. Jos tämä lievempi pakkokeino ja sen sisältämät ehdot eivät toimi tai niitä ei noudateta, niin sitten pitää palata ankarampaan (pakkokeinoon), Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan tieto siitä, kehen Baltzar oli pitänyt yhteyttä, on salaiseksi luokiteltu.

Baltzar oli tutkintavankeudessa lähes vuoden, kunnes hänet päästettiin vapaaksi viime kuussa ja määrättiin matkustuskieltoon.

Pääkäsittely Baltzarin syytteistä alkaa käräjäoikeudessa huomenna. Sipilän mukaan Baltzar on lähtökohtaisesti vangittu vain huomiseen asti.

– Sitä sitten käsitellään käsittelyn kuluessa. Saattaa olla jopa, että asiaa käsitellään uudestaan jokaisen käsittelypäivän päätteeksi, Sipilä sanoi.

Epäillään kontrolloineen uhrien elämää

Epäilyn mukaan Baltzar houkutteli tyttöjä ja nuoria naisia teatteritoimintaansa ja asumaan kanssaan. Hänen epäillään kontrolloineen uhrien elämää ja määränneen muun muassa heidän syömisestään ja ulkonäöstään.

Epäiltyjen rikosten uhreina on seitsemän 1980–2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa uhreista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Kahta naista syytetään avunannoista ihmiskaupparikoksiin. Heille syyttäjä kertoo aikovansa vaatia ehdollisia tuomioita. Toisen naisista on epäilty itsekin joutuneen muun muassa ihmiskaupan uhriksi vuosikausien ajan.

Puolustuksensa mukaan Baltzar kiistää kaikki syytteet. Syyttäjä vaatii hänelle vuosien ehdotonta vankeusrangaistusta.