Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yhdysvaltojen entiset presidentit tarjoutuivat ottamaan koronarokotteet kameroiden edessä –maassa raportoitiin keskiviikkona ennätyspaljon koronakuolemia

Yhdysvaltojen entiset presidentit Barack Obama (oik.), George W. Bush (vas.) ja Bill Clinton (kesk.) ovat tarjoutuneet ottamaan koronarokotteen kameroiden edessä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltojen entiset presidentit Barack Obama, George W. Bush ja Bill Clinton ovat CNN:n mukaan tarjoutuneet ottamaan koronarokotteen kameroiden edessä edistääkseen luottamusta rokotteen turvallisuuteen.

Obama sanoi SiriusXM -kanavan radiohaastattelussa uskovansa rokotteen olevan turvallinen, jos maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci niin sanoo.

– Saatan päätyä ottamaan sen televisiossa tai kameroiden edessä, ihan sen vuoksi että ihmiset tietävät että luotan tähän tieteeseen, ja se mihin en luota, on koronaviruksen saaminen, hän sanoi.

Bushin henkilöstöpäällikkö Freddy Ford kertoi CNN:lle presidentin viestittäneen muutama viikko sitten Faucille ja Valkoisen talon koronakoordinaattori Deborah Birxille, että hän haluaa tehdä voitavansa rohkaistakseen ihmisiä ottamaan rokotteen.

Fordin mukaan presidentti Bush ottaa rokotteensa mielellään kameran edessä, kun rokotteet on ensin katsottu turvallisiksi ja annettu etusijalla oleville ihmisryhmille.

Myös Clintonin edustaja kertoi CNN:lle tämän olevan valmis ottamaan rokotteen julkisesti. CNN kertoo tiedustelleensa myös entisen presidentin Jimmy Carterin edustajilta, olisiko tämä valmis ottamaan rokotteen julkisesti.

Yhdysvalloissa ei ole vielä myönnetty myyntilupaa yhdellekään koronarokotteelle, mutta Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteiden odotetaan saavan myyntiluvat joulukuun aikana.

Yhdysvalloissa 2 800 uutta koronakuolemaa

Yhdysvalloissa ylitettiin keskiviikkona päiväkohtainen ennätys raportoitujen koronakuolemien määrässä, kertovat CNN ja New York Times .

Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan keskiviikkona raportoitiin yli 2 800 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. New York Timesin raportoima luku on hieman alle 2 800, mutta silti uusi ennätys.

Edellinen päiväkohtainen ennätys raportoitiin huhtikuussa.

Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa on vahvistettu lähes 14 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 270 000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Italiaan tiukkoja matkustusrajoituksia joulun ja uuden vuoden ajaksi

Italian viranomaiset ilmoittivat torstaina matkustusrajoituksista, joilla pyritään estämään koronaviruksen leviäminen maassa joulun ja uuden vuoden juhlapyhien aikaan.

Matkustaminen Italian eri alueiden välillä on kiellettyä joulukuun 21. päivästä tammikuun 6. päivään. Joulupäivänä, tapaninpäivänä ja uudenvuodenpäivänä ei saa poistua edes omasta kotikaupungistaan.

– Jos laskemme nyt suojaustamme, kolmas aalto on aivan kulman takana, varoitti maan terveysministeri Roberto Speranza.

Italian viranomaisten odotettiin vielä myöhemmin torstaina päättävän pakollisesta kymmenen päivän karanteenista kaikille ulkomailta maahan tuleville. Karanteeni astuisi voimaan joulukuun 20. päivä.

Karanteenimääräyksen toivotaan estävän italialaisia matkustamasta ulkomaille niihin harvoihin hiihtokeskuksiin, jotka ovat avoinna.

Baarit ja ravintolat pysynevät joulun aikanakin suljettuina pahimmilla, punaisiksi ja oransseiksi luokitelluilla tautialueilla. Myös valtakunnallisen iltakymmeneltä alkavan ulkonaliikkumiskiellon uskotaan jatkuvan.

Ruotsin lukiot siirtyvät etäopetukseen

Ruotsin terveysviranomaisten mukaan maassa on raportoitu 35 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Ruotsissa on nyt kuollut koronaviruksen seurauksena 7 007 ihmistä.

Ruotsissa siirrytään etäopetukseen maan kaikissa lukioissa maanantaista lähtien, kertoo pääministeri Stefan Löfven. Tavoitteena on hidastaa koronapandemian leviämistä.

Löfven muistutti, että kyseessä ei ole pidennetty joululoma, vaan koulu jatkuu normaalisti etäopetuksena.

Ruotsin kansanterveyslaitoksen johtajan Johan Carlsonin mukaan uusia koronatartuntoja on ollut paljon juuri lukiolaisten ikäryhmässä.

Viranomaiset toivovat, että nyt päätetty, syyslukukauden loppuun kestävä etäopetusjakso olisi riittävä, mutta tilannetta arvioidaan uudelleen tammikuussa.

Saksan talousministeri varoitti koronatuen loppumisesta

Saksan avokätinen tuki koronaviruksen kurittamille yrityksille ei voi jatkua loputtomiin, varoitti maan talousministeri Peter Altmaier torstaina.

Altmaierin mukaan tiukempaan talouskuriin palataan heti vuoden vaihduttua. Samalla hän penäsi saksalaisilta realismia.

– On selvää, että kun olemme pahimmassa lamassa sitten toisen maailmansodan, se tulee väistämättä kalliiksi monille ihmisille. Me voimme helpottaa tätä, mutta emme saa taloustaantumaa katoamaan, emmekä voi toimia niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, Altmaier sanoi.

Saksa aikoo ottaa yli 300 miljardia euroa lisää velkaa vielä tämän ja ensi vuoden aikana selvitäkseen pandemian kuluista. Normaaliin talouspolitiikkaan maa uskoo palaavansa vuonna 2022.

Saksa on arvioinut maan talouden supistuvan 5,5 prosenttia tämän vuoden aikana koronan vuoksi. Maa uskoo talouden kuitenkin palaavan kasvu-uralle jo ensi vuonna.

Euroopan investointipankin (EIB) pääekonomisti Debora Revoltella korosti EIB:n vuotuisen investointitutkimuksen yhteydessä, että koronapandemia tuo yrityksille rutkasti haasteita.

– Yritykset tarvitsevat lisää digitalisaatiota, lisää innovaatioita, lisää ilmaston huomioon ottamista, Revoltella luetteli tutkimuksen saatesanoissa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin hylkäsi ranskalaismiehen valituksen maan riittämättömistä koronatoimista

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on hylännyt ranskalaismiehen valituksen Ranskan valtion koronatoimista, joita mies piti riittämättöminä.

Ranskalaismiehen mukaan valtio ei ollut noudattanut velvollisuuttaan suojella ihmiselämää. Miehen mukaan muun muassa testiin pääsyä, ennalta ehkäiseviä toimia sekä tiettyihin hoitomuotoihin pääsyä oli rajoitettu.

Tuomioistuimen mukaan mies ei kuitenkaan pystynyt osoittamaan, miten valtion toimet olivat häneen henkilökohtaisesti vaikuttaneet. Jotta valitus voitaisiin ottaa tutkittavaksi, valituksen tekijän pitäisi esittää perusteltuja ja vakuuttavia todisteita siitä, miten toimet ovat tuottaneet hänelle henkilökohtaista vahinkoa, tuomioistuin perustelee päätöksessään.

Mies oli viime keväänä Ranskassa mukana epäonnistuneessa oikeusjutussa, jossa vaadittiin hallitukselta kovempia toimia koronaa vastaan muun muassa henkilökohtaisten suojainten ja koronatestien osalta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka