Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Opposition rivit rakoilevat – Halla-aho ja Orpo ottivat tiukasti yhteen oikeusvaltioperiaatteesta

Halla-ahon mielestä Puolaa ja Unkaria halutaan rankaista niiden konservatiivisesta politiikasta. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen / STT

Suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.) ja Jussi Halla-aho (ps.) ottivat eduskunnassa tiistaina tiukasti yhteen oikeusvaltiovaltioperiaatteesta.

Asialistan mukaan eduskunnan keskustelunaiheena oli Suomen kestävän kasvun ohjelma, mutta keskustelu ryöpsähti väittelyksi oikeusvaltioperiaatteesta.

Taustalla oli eduskunnan suuren valiokunnan puolentoista viikon takaisen kokouksen äänestys EU:n budjettiin kytketystä oikeusvaltiomekanismista. Perussuomalaiset esittivät parlamentin ja jäsenmaiden välillä neuvotellun ratkaisun hylkäämistä.

Neuvottelutuloksen hylkäämistä suuressa valiokunnassa esittäneen Jani Mäkelän (ps.) mielestä EU-rahoituksen kytkeminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen on puuttumista jäsenvaltioiden sisäisiin asioihin.

Orpo varoitti suomalaisia perussuomalaisten valitsemasta linjasta.

– Te olette valmiit katsomaan läpi sormienne sitä, että näissä maissa, Puolassa ja Unkarissa, poljetaan ihmisoikeuksia, sananvapautta, demokratiaa, EU:n perusarvoja, länsimaisen demokratian perusarvoja. Minusta tämä on vaarallinen linja ja mielestäni suomalaisten on hyvä ymmärtää se, mille te olette tukenne antaneet, Orpo sanoi eduskunnassa.

Halla-ahon mielestä perussuomalaisten linjausta on tulkittu väärin.

– Me emme vastusta oikeusvaltioperiaatetta vaan tämän periaatteen politisoimista: sitä, että halutaan rangaista jäsenmaita oikeusvaltio-sanaan vetoamalla, kun todellisuudessa kyse on siitä, että näiden maiden konservatiivinen politiikka ei satu miellyttämään teitä, Halla-aho sanoi.

Halla-aho huolissaan sananvapaudesta Suomessa

Orpo ei sulattanut Halla-ahon argumentaatiota, vaan jatkoi oppositiokumppaniensa kritisointia.

– Eihän kyse ole heidän (Puolan ja Unkarin) konservatiivisesta politiikastaan vaan siitä, että näissä maissa yksinkertaisesti rikotaan oikeusvaltioperiaatetta, sananvapautta rajoitetaan, puututaan tuomioistuimen toimintaan, tuomarien nimityksiin, keskeisiin demokratiaelementteihin. Ja se, että te annatte sille tukenne suuren valiokunnan linjauksissa, on minusta vaarallista. Siihen haluan puuttua ja kysyä: Näinkö te todella ajattelette? Mitä jos jonain päivänä Suomessa joku toimisi niin? Minusta se on pelottava ajatus, Orpo jatkoi.

Halla-aho ei jäänyt sanattomaksi, vaan moitti Orpoa ja kokoomusta kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan murtamisen puolesta äänestämisestä viime kesänä. Tuolloin eduskunta ei antanut valtakunnansyyttäjälle lupaa syyttää Mäenpäätä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta hänen rinnastettuaan eduskunnassa pitämässään puheenvuorossa maahanmuuton ja vieraslajien torjunnan.

Halla-aho näki Orpon ja kokoomuslaisten äänestyskäyttäytymisen yrityksenä loukata Mäenpään sananvapautta.

– Me olemme hyvin huolissamme tällaisesta kehityksestä myös Suomessa, Halla-aho sanoi.

Puhemies joutui rauhoittelemaan

Keskustelu oli eduskunnassa vilkasta ja runsaiden välihuutojen sävyttämää – jopa niin, että puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) joutui ajoittain rauhoittelemaan istuntosalia.

Perussuomalaisten linja sai kritiikkiä osakseen laajasti myös muista eduskuntapuolueista.

Keskustan Markus Lohi muistutti, että ilman oikeusvaltiota ei ole demokratiaa. Vihreiden Inka Hopsu puolestaan piti perussuomalaisten sympatioita Puolan ja Unkarin irtautumiselle sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista "todella pelottavana".

SDP:n Matias Mäkynen kummeksui perussuomalaisten politiikan tavoitteita.

– Tavoite näyttää olevan se, että Eurooppa hajoaa, me hajaannumme ja näivetymme. Sitä tietysti toivovat esimerkiksi Venäjällä ja Kiinassa erilaiset Euroopan unionin vastustajat, mutta on omituista, että sitä toivotaan tässä salissa, Mäkynen sanoi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä perussuomalaisten linja "antaa vauhtia oikeusvaltion rapauttamiselle".

– Miettikää, missä joukossa te olette, Lindtman kehotti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka