Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan korruptiokäräjillä kuullaan tänään törkeästä lahjuksen ottamisesta syytettyä entistä kokoomuskansanedustajaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa kuullaan tänään korruptiosta syytettyä Tapani Mäkistä. Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja kokoomuksen kansanedustajana toimineen Mäkisen syyte koskee 20 000:ta euroa, jotka hän syytteiden mukaan sai tammikuussa 2015 kahdelta yrittäjältä.

Rahasumma siirtyi syytteiden mukaan Mäkiselle jonkin verran ennen kuin Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltiin kahden tontin etuostoasiaa. Syyttäjien mukaan Mäkinen pyrki puheenjohtajana toimimaan yrittäjien omistamien yritysten eduksi eli siihen suuntaan, että kaupunki ei käyttäisi etuosto-oikeuttaan.

Kyse oli kahdesta kiinteistöstä, jotka Juhani Sjöblomin omistama Vekkox -yhtiö oli ostanut maanläjitystä varten. Myös Vantaan kaupungilla oli tarvetta läjitykseen soveltuville maa-alueille. Kiinteistöjen rahallinen arvo oli yhteensä noin 785 000 euroa.

Mäkistä syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytteessä törkeästä lahjuksen antamisesta on Sjöblom ja toinen yrittäjä. Syytetyt kiistävät syytteet.

Sjöblomia on määrä kuulla perjantaina.

Puolustus: Rahasumma oli laina

Toinen jutun syyttäjistä Katja Kyrö sanoi helmikuussa valmisteluistunnon aikaan, että rikosepäily on vakava ja Suomessa myös epätavallinen. Tapaus on hänen mukaansa esimerkki siitä, miten julkisia asioita pyritään sopimaan tuttavien kesken.

– Korruptiojutut ovat aina merkittäviä. Onko 20 000 euroa vähän vai paljon, ei ole oleellinen kysymys, Kyrö sanoi.

Mäkisen asianajaja Petteri Sotamaa sanoi valmisteluoikeudenkäynnissä, että 20 000 euron käteissumma oli laina, joka ei millään tavoin liittynyt Vantaan kaupungin asioihin.

– En kommentoi muuta kuin että kyse on vanhojen tuttavien välisestä lainasta, joka on jo maksettu takaisin. Se on velkakirjaehtojen mukaisesti takaisin maksettu, Sotamaa sanoi.

Molemmilla pitkä ura politiikassa

Mäkinen nimitettiin kesällä 2017 silloisen oikeusministerin Antti Häkkäsen erityisavustajaksi. Hän jätti tehtävänsä huhtikuussa 2018, kun poliisi oli aloittanut esitutkinnan lahjontaepäilyistä. Hän luopui myös luottamustoimistaan, joita hänellä oli Vantaan kaupungissa.

Mäkinen toimi Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja vuosina 2005–2006 ja 2009–2017 ja istui eduskunnassa vuosina 2003–2004 ja 2007–2015. Sjöblom taas on ollut Tuusulan kunnanhallituksen puheenjohtaja vuosina 2009–2010 ja kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1997–2007.