Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongkongin tunnetut demokratia-aktivistit tunnustivat syyllisyytensä – tuomio annetaan joulukuussa

Kolme Hongkongin demokratia-aktivisteihin kuuluvaa pidätettiin maanantaina odottamaan oikeuden tuomiota, joka annetaan 2. joulukuuta. Pidätettyjen joukossa on tunnetuimpiin aktivisteihin kuuluva Joshua Wong.

Kolmikko tunnusti yllyttäneensä mielenosoitukseen viime vuoden demokratiaprotestien aikana. Tunnustukset tehtiin maanantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Wong kertoi jo ennen oikeudenkäynnin alkua tunnustavansa syyllisyytensä kaikkiin kohtaamiinsa syytteisiin.

Wongin lisäksi syytettynä ovat myös kaksi muuta tunnettua toisinajattelijaa Ivan Lam ja Agnes Chow.

Syyttäjät syyttävät Wongia, Lamia ja Chow'ta siitä, että he olivat mukana kaupungin pääpoliisilaitoksen ulkopuolella järjestetyssä mielenosoituksessa. Lisäksi he ovat syyttäjien mukaan olleet lietsomassa ja johtamassa kyseistä mielenosoitusta.

Mielenosoittajat ottivat paikallisen poliisin tähtäimiinsä, koska poliisi oli käyttänyt toistuvasti mielenosoittajia vastaan kumiluoteja ja kyynelkaasua. Poliisin päämaja muun muassa piiritettiin useaan otteeseen.

Viime vuonna mielenosoitukset jatkuivat kuukausia

Viime vuonna demokratiaprotestit ravistelivat Hongkongin erityishallintoaluetta yhtäjaksoisesti useita kuukausia. Mielenosoituksiin osallistui miljoonia ihmisiä.

– Me jatkamme taistelua vapauden puolesta, ja nyt ei ole meidän aikamme nöyristellä Pekingiä ja antautua, Wong sanoi toimittajille maanantaina mennessään oikeudenistuntoon.

Oikeussalissa Wong tunnusti yllyttäneensä ja järjestäneensä laittoman kokoontumisen, Lam tunnusti puolestaan yllytyksen ja Chow yllytyksen ja osallistumisen protestiin.

Pieni kannattajajoukko ympäröi ajoneuvon, jolla kolmikko kuljetettiin pois oikeustalolta. Myöhemmin Wong ja Lam nähtiin poistuvan ajoneuvosta ja saapuvan pidätyspaikkaan.

Mielenosoitukset hiipuivat alkuvuodesta

Viimevuotiset mielenosoitukset olivat tarkoituksella johtajattomat. Niitä järjestettiin pääasiallisesti sosiaalisessa mediassa ja salatuilla keskustelufoorumeilla.

Mielenosoitukset olivat myös aiempaa väkivaltaisempia. Mellakkapoliisi ampui tuhansia kyynelkaasukanistereita ja kumiluoteja. Lisäksi heidän kuvattiin useaan otteeseen hakkaavan pidätettyjä mielenosoittajia pampuilla.

Pienet kovan linjan aktivistiryhmät heittelivät mielenosoituksissa kiviä ja polttopommeja sekä käyttivät jopa jousia ja nuolia.

Mielenosoitusten aikana pidätettiin yli 10 000 ihmistä ja kaupungin tuomioistuimet täyttyvät oikeuskäsittelyistä, kun valtaosa kaupungin johtavista aktivisteista ja oppositiohahmoista odottaa päiväänsä oikeudessa.

Mielenosoitukset hiipuivat alkuvuodesta yhtäältä uupumuksen sekä pidätysten myötä ja toisaalta koronapandemian vuoksi.

Kiinan ote Hongkongista on kiristynyt uuden turvallisuuslain myötä, ja monia aktivisteja on pidätetty ja painostettu sen nojalla entisestään.