Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bruttokansantuote on lähtenyt nousemaan kevään kuopasta – vuoden takaisesta lasku on edelleen jyrkkä

Kausitasoitetun bruttokansantuotteen ennakoidaan kasvaneen heinä-syyskuussa noin 2,6 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Bkt supistui kuitenkin ennakkotietojen mukaan 4,0 prosenttia vuoden takaisesta.

Työllisten määrän ennakoidaan vähentyneen noin 2,0 prosenttia vuodentakaisesta. Tehdyt työtunnit olivat työpäiväkorjattuna vähentyneet noin 0,4 prosenttia viime vuoden heinä-syyskuusta.

– Tilastojen valossa bkt:n neljännesvuosikasvuluku 2,6 prosenttia oli paras lukema sitten vuoden 2010 neljännen neljänneksen, kertoo Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen katsauksessaan.

Hänen mukaansa talouskasvu kuitenkin vaimenee vuoden viimeisellä neljänneksellä. Koronan toinen aalto ja talouden rajoittamistoimet Euroopassa jarruttavat jonkin verran viennin toipumista.

– Euroopankin osalta talouden rajoittamistoimet ovat kuitenkin maltillisempia kevääseen verrattuna. Kevyemmät rajoittamistoimet tuovat vähemmän kitkaa talouden rattaisiin, Hirvonen ennakoi.

Syksyä kohti tilanne näyttää silti synkentyneen, sillä syyskuun kausitasoitettu tuotanto putosi 0,8 prosenttia elokuusta. Työpäiväkorjattu tuotanto laski syyskuussa 3,2 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan tuotannon supistuminen syyskuussa kertoo talouden elpymisvaiheen päättymisestä.

– Kokonaisuudessaan vuoden kolmannen neljänneksen kasvutahti kuulostaa jopa erinomaiselta, mutta vaikutelma on petollinen, koska se ei huomioi hidastuvaa trendiä, Appelqvist sanoo tiedotteessa.

Rokoteuutiset eivät muuta tosiasioita

Appelqvistin mukaan tällä viikolla saadut myönteiset rokoteuutiset eivät muuta sitä tosiasiaa, että ensin pitää selvitä pitkän talven yli.

– Ei ole myöskään todennäköistä, että rokotteen synnyttämä tulevaisuudenusko saisi investointeja kovin nopeasti liikkeelle sen paremmin kotimaassa kuin vienninkään osalta, Appelqvist arvioi.

Hän odottaa, että muualla euroalueella tuotanto supistuu lähes varmasti vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun talouksia on jouduttu monessa maassa sulkemaan osittain koronan toisen aallon takia.

– Suomen tilanne on parempi, eikä loppuvuoden osalta edes talouskasvun etumerkki ole vielä kirkossa kuulutettu.

Inflaatio jumitti lokakuussa 0,2 prosentissa - euroalue pysyi deflaation puolella

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio pysyi lokakuussa 0,2 prosentissa eli samassa kuin syyskuussa, kertoo Tilastokeskus.

Lokakuussa kuluttajahintoja nosti ennakkotietojen mukaan vuoden takaiseen verrattuna eniten muun muassa savukkeiden ja vihannesten hintojen kohoaminen. Inflaatiota puolestaan hillitsi eniten hotellihuoneiden ja polttonesteiden halpeneminen sekä asuntolainojen keskikoron lasku.

Ennakkotietojen mukaan euroalueen yhdenmukaistettu kuluttajahintojen muutos pysyi lokakuussa edelleen deflaation puolella. Kuluttajahinnat laskivat 0,3 prosenttia, mikä on sama lukema kuin syyskuussa.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja. Suomen inflaatio oli yhdenmukaistetun indeksin mukaan 0,2 prosenttia.