"Hänen nimensä löyhkää ikuisesti" – Carrie Lam sai demokratiamielisiltä edustajilta näyttävät haukut julisteessa

Hongkongin alueparlamentti kokoontui torstaina ensimmäistä kertaa ilman demokratiamielisiä oppositioedustajiaan.

Neljä oppositioedustajaa erotettiin keskiviikkona uuden Manner-Kiinassa säädetyn lain perusteella, jonka jälkeen viisitoista edustajaa erosi protestina.

Oppositioedustajia saapui kuitenkin torstaina parlamenttitalolle, jossa he ripustivat esille banderollin, jossa Hongkongin hallintojohtajaa haukuttiin suorasanaisesti.

South China Morning Postin mukaan julisteessa luki "Carrie Lam vahingoittaa Hongkongia ja sen ihmisiä, hänen nimensä löyhkää ikuisesti".

Uuden säädöksen perusteella Hongkong voi erottaa edustajan ilman oikeuskäsittelyä, jos häntä pidetään uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Käytännössä kansanedustaja voi menettää paikkansa, jos hän julkisesti kannattaa Hongkongin itsenäisyyttä tai kieltäytyy hyväksymästä Kiinan valtaa Hongkongissa.

– Hongkongilaiset, varautukaa pitkään, pitkään ajanjaksoon, jossa yhteiskunnassa on vain yksi ääni, sanoi demokratiamielinen edustaja Lam Cheuk-ting uutistoimisto AFP:n mukaan toimittajille ripustaessaan julistetta.

– Jos olet toisinajattelija, varaudu vielä suurempaan paineeseen.

"Avoin haaste Kiinan auktoriteetille"

Kiinaa Hongkongissa edustava virasto tuomitsi opposition joukkoeron torstaina. Britannian yleisradioyhtiö BBC :n mukaan Kiina kutsui tapahtunutta farssiksi ja avoimeksi haasteeksi Kiinan hallinnon auktoriteettia ja Hongkongin peruslakia vastaan. Peruslaki on Hongkongissa suunnilleen perustuslakia vastaavassa asemassa.

– Jos nämä lainsäätäjät toivovat erollaan provosoivansa radikaalia oppositiota ja anovansa ulkomaita puuttumaan asiaan, he ovat erehtyneet, Kiinan edustaja sanoi.

USA varoittaa uusista sanktioista

Yhdysvallat uhkaa Kiinaa jälleen uusilla sanktioilla. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Robert O'Brienin mukaan Kiinan toimet Hongkongin alueparlamentissa osoittavat, että maa rikkoo kansainvälisiä sitoumuksiaan.

Opposition joukkoeron jälkeen 70 paikan alueparlamentissa on enää kaksi jäsentä, jotka eivät kuulu Kiinan leiriin.

Kiinan erityishallintoalue Hongkong on ollut entistä tiukemmin emämaan otteessa siitä lähtien, kun Kiina saattoi kesällä voimaan uuden turvallisuuslain, jota on kritisoitu alueen itsehallinnon merkittävästä rajaamisesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka