Kaikki Hongkongin alueparlamentin demokratiamieliset oppositioedustajat aikovat erota – taustalla kollegojen erottaminen uuden kiinalaislain nojalla

Kaikki Hongkongin alueparlamentin demokratiamieliset oppositioedustajat aikovat erota parlamentista protestina kollegoidensa erottamiselle.

Neljä oppositioedustajaa erotettiin alueparlamentista keskiviikkona heti uuden Manner-Kiinassa säädetyn lain tultua voimaan. Demokratiamieliset parlamenttiedustajat olivat maanantaina uhanneet joukkoeroamisella, jos heidän kollegoitaan erotetaan.

Uuden säädöksen perusteella Hongkong voi nyt erottaa poliitikon virastaan ilman oikeuskäsittelyä, jos häntä pidetään uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

Käytännössä poliitikko voi menettää paikkansa välittömästi, jos hän julkisesti kannattaa Hongkongin itsenäisyyttä, kieltäytyy hyväksymästä Kiinan valtaa Hongkongissa tai pyytää ulkomaisia tahoja sekaantumaan Hongkongin asioihin, kirjoittaa hongkongilainen South China Morning Post .

Seuraavat vaalit ensi vuonna

Opposition edustajien joukkoerosta ilmoitti demokraattisen puolueen puheenjohtaja Wu Chi-wai, jonka mukaan keskushallinnon päätös keskittää kaiken vallan yhdelle taholle.

– Tämä päivä on "yksi maa, kaksi järjestelmää" -periaatteen loppu, Wu sanoi South China Morning Postin mukaan.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab kritisoi oppositioedustajien erottamista kovin sanoin, kertoo uutistoimisto AFP. Kiinan päätös on Raabin mukaan jälleen uusi hyökkäys Hongkongin itsehallintoa ja vapauksia vastaan ja tahra Kiinan kansainväliselle maineelle.

Seuraavia aluevaaleja ei Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamin mukaan aiota aikaistaa, vaan ne järjestetään suunnitellusti yhdeksän kuukauden päästä. Aluevaalit oli tarkoitus järjestää viime syyskuussa, mutta ne on jo aiemmin lykätty ensi vuoteen.

Turvallisuuslaki kiristi Kiinan otetta

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue. Yksi maa, kaksi järjestelmää -periaate on taannut alueelle Manner-Kiinaa laajemmat kansalaisvapaudet vuodesta 1997 lähtien, jolloin maa siirtyi Britannialta Kiinan hallintaan.

Viime kesänä Kiina saattoi voimaan uuden turvallisuuslain, jolla se on kiristänyt otettaan Hongkongista.

Turvallisuuslaki on herättänyt laajaa kansainvälistä kritiikkiä, ja sen on katsottu kaventaneen merkittävästi Hongkongin itsehallintoa ja vapauksia. Laki muun muassa mahdollistaa vakavista rikoksista epäiltyjen tuomitsemisen Kiinassa.

Jotkut Hongkongin demokratia-aktivistit ovat lain voimaantulon jälkeen piiloutuneet tai paenneet ulkomaille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka