Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin 5g-verkkojen huutokauppa viivästyy – Huaweille sittenkin mahdollisuus valittaa kiellostaan

Ruotsissa Tukholman hallinto-oikeus on kumonnut väliaikaisesti maan viranomaisten aiemmin tekemän päätöksen kieltää kiinalaisen Huawein laitteiden käytön 5g-verkoissa. Oikeuden mukaan Huaweilla on vielä oikeus valittaa päätöksestä.

Näin teleoperaattoreiden tiistaille suunniteltu huutokauppa 5g-verkon rakentamisesta siirtyy.

Ruotsin posti- ja telehallitus päätti lokakuussa, etteivät teleoperaattorit saa käyttää kiinalaisen Huawein laitteita 5g-verkoissaan. Päätöksen taustalla on turvallisuuspoliisi Säpon ja maan puolustusvoimien arvio siitä, että kiinalaisyhtiöiden tuotteet aiheuttavat turvallisuusriskin.

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n mukaan posti- ja telehallitus voi jäädä odottamaan hallinto-oikeuden lopullista päätöstä ja valittaa siitä tai valittaa suoraan korkeampaan oikeusasteeseen.

Huawei on kiistänyt Yhdysvaltojen syytökset turvallisuusriskeistä, jotka liittyvät sen likeiseen suhteeseen Kiinan kommunistiseen puolueeseen. Yhtiön mukaan se ei kerää, hallitse, säilytä tai analysoi 5g-verkoissa liikkuvaa dataa.

Kiina on kehottanut Ruotsia perumaan päätöksensä estää kiinalaisyhtiöiden osallistuminen Ruotsin 5g-verkkojen rakentamiseen. Maan ulkoministeriön tiedottaja varoitti aiemmin, että päätöksellä voi olla kielteinen vaikutus Kiinan ja Ruotsin väliseen talous- ja kauppayhteistyöhön sekä ruotsalaisten yritysten toimintaan Kiinassa.