Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lokakuu oli harvinaisen lämmin – yhtä lämmintä on keskimäärin kerran 10–20 vuodessa

Erityisesti lokakuun alku ja loppu olivat lämpimiä. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Ville Väänänen / STT

Lokakuu oli yli kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi, kertoo Ilmatieteen laitos. Erityisesti lokakuun alku ja loppu olivat lämpimiä. Keskilämpötila oli etelärannikon noin 10 asteesta Pohjois-Lapin alle kahteen plusasteeseen.

Lokakuu on keskimäärin näin lämmin kerran 10–20 vuodessa. Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan keskilämpötilan poikkeama pitkän ajan keskiarvoista (1981–2010) oli lähes koko maassa 2,5 asteen tietämillä.

Lokakuun alku oli hyvin lämmin, mutta kuukauden puolivälin jälkeen tuli puolestaan tavanomaista kylmempi jakso, joka kesti noin viikon ajan. Kylmemmän jakson aikana Pohjois-Suomeen satoi ensilumi moneen paikkaan, ja lunta tuli myös maan keskiosassa. Kuun lopulla lämpötilat lähtivät jälleen nousuun ja olivat vuodenaikaan nähden korkeita. Lämpötilojen noustua kuun lopulla lunta havaittiin merkittäviä määriä enää vain Lapin pohjoisimmissa osissa.

Kuukauden korkein lämpötila 18,7 astetta mitattiin lokakuun 5. päivä Kymenlaaksossa Kouvolan Anjalassa. Kylmintä oli puolestaan kuun viimeisenä päivänä 31. lokakuuta Lapissa Enontekiön lentoasemalla, -20,5 astetta.

Suomen keski- ja pohjoisosa poikkeuksellisen sateinen

Lokakuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan myös tavanomaista sateisempi. Maan keski- ja pohjoisosassa kuukausi oli jopa poikkeuksellisen sateinen. Kuukauden suurin sademäärä mitattiin Lapissa Tornion Torpissa, jossa satoi 153,9 millimetriä.

Vähiten lokakuussa satoi aivan Suomen koilliskulmassa. Inarin Kirakkajärven havaintoasemalla lokakuun sademäärä oli 26,7 millimetriä. Yhden vuorokauden aikana eniten Suomessa satoi 17. lokakuuta Lapissa Kemijärven lentokentän havaintoasemalla, jossa mitattiin 33,0 millimetrin sademäärä.

Syyskuussa eniten satoi Satakunnassa Merikarvian Tuorilan havaintoasemalla, jossa kokonaissademäärä oli 144,1 millimetriä. Suurin yksittäinen vuorokausisademäärä oli syyskuussa 65,6 millimetriä Kainuussa Kajaanin Petäisenniskan havaintoasemalla.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka