Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Venäjä ei aseta laajoja liikkumisrajoituksia, vaikka koronatartuntoja ennätysmäärä

Merkel puolustaa uusia koronarajoituksia ja sanoo niitä välttämättömiksi. AFP / LEHTIKUVA

STT

Venäjä ei aio asettaa laajoja liikkumisrajoituksia tai sulkea yrityksiä ennätyssuurista koronaluvuista huolimatta. Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjällä on selkeä ymmärrys siitä, miten toimia, eikä sulkuja siksi tarvita.

Apulaispääministeri Tatjana Golikova on kuvaillut koronatilannetta kriittiseksi ainakin 16 eri alueella ja sanonut, että koronapotilaille varatut sairaalapaikat ovat täyttyneet 90 prosenttisesti.

Mediaraportit ovat kertoneet myös lääkepulasta ja siitä, että potilaat ovat joutuneet tuomaan omia sänkyjään sairaaloihin mukaan.

Venäjällä on rekisteröity vuorokauden aikana yli 17 700 uutta koronavirustartuntaa, mikä on uusi päiväkohtainen ennätys.

Venäjällä on voimassa maskipakko ruuhkaisissa julkisissa tiloissa, mutta muuten esimerkiksi liikkumisrajoitukset ovat olleet toistaiseksi lievempiä kuin keväällä koronaepidemian ensimmäisen aallon aikana.

Espanjassa jatkettiin poikkeustilaa puolella vuodella koronan vuoksi

Espanjan parlamentti hyväksyi torstaina poikkeustilan jatkamisen puolella vuodella koronapandemian vuoksi. Poikkeustilan on nyt määrä päättyä 9. toukokuuta.

Poikkeustilan aikana Espanjan 17 aluehallintoa voivat halutessaan rajoittaa ihmisten liikkumista esimerkiksi määräämällä ulkonaliikkumiskieltoja tai kieltämällä alueiden rajat ylittävän liikkumisen.

Poikkeustila hyväksyttiin äänin 194–53. Peräti 99 kansanedustajaa oli poissa äänestyksestä, heidän joukossaan muun muassa suurimman oppositiopuolueen konservatiivisen Partido Popularin (PP) edustajat.

PP olisi halunnut, että poikkeustilaa jatketaan vain joulukuuhun saakka.

Espanjasta tuli viime viikolla ensimmäinen EU-maa, jossa on rekisteröity yli miljoona koronavirustartuntaa. Viruksen seurauksena on kuollut yli 35 000 ihmistä.

Saksan Merkel: Valheet ja salaliittoteoriat vaikeuttavat taistelua koronaa vastaan

Saksan liittokansleri Angela Merkel varoittaa valheiden ja salaliittoteorioiden vaikeuttavan taistelua koronaviruspandemiaa vastaan. Merkel kehotti puheessaan parlamentissa saksalaisia torjumaan väärän tiedon levittäjät ja tukemaan rajoitustoimia, jotka perustuvat tieteeseen.

Merkelin mukaan eilen päätetyt uudet rajoitukset ovat sekä välttämättömiä että suhteessa uhkaan.

Äärioikeistolaisen AfD-puolueen kansanedustajat häiritsivät Merkelin puhetta huutelulla. Poikkeuksellinen tilanne sai liittopäivien puhemiehen Wolfgang Schäublen varoittamaan edustajia rangaistuksilla.

Belgiassa ennätysmäärä tartuntoja

Belgiassa on rekisteröity vuorokauden kuluessa yli 21 000 uutta koronatartuntaa. Lukumäärä on selvästi suurempi kuin koskaan aiemmin epidemian aikana.

Myös sairaalahoidossa olevien määrä on Belgiassa noussut uuteen ennätykseen, lähes 6 000 potilaaseen. Näistä lähes tuhat on tehohoidossa.

Belgiassa kirjattiin vuorokaudessa 132 kuolemaa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Miljoonaa asukasta kohden kuolleita on epidemian aikana kertynyt jo 962, mikä on selvästi enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

Ranskassa maskit yli 6-vuotiaille

Ranska tekee kasvomaskin käytöstä pakollista kaikille yli 6-vuotiaille koululaisille, kertoo pääministeri Jean Castex.

Ranskassa alkavat laajat liikkumisrajoitukset ensi yönä. Koulut pysyvät kuitenkin auki, toisin kuin viime kevään laajoissa liikkumisrajoituksissa.

Baarit, ravintolat ja muut ei-välttämättömät yritykset suljetaan ainakin joulukuuhun asti. Myös etätyösuositus pysyy voimassa.

Ranskassa on todettu jo yli miljoona koronatartuntaa.

- - - -

Lähteet: AFP, Moscow Times, Tass, Worldometer

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka