Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Finnair vähentää Suomesta 600 työpaikkaa, Vantaa vaatii valtiota lentokenttänsä tueksi

Irtisanomiset tehdään ensi maaliskuun loppuun mennessä. / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä, Arttu Mäkelä, Tuomas Savonen / STT

Lentoyhtiö Finnair vähentää yt-neuvottelujen päätteeksi 700 työpaikkaa, joista 600 on Suomessa. Samalla lentoyhtiö jatkaa lähes koko henkilöstönsä lomautuksia Suomessa.

Irtisanomiset tehdään maaliskuun 2021 loppuun mennessä. Mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist sanoo STT:lle, että vähennyksissä ovat mukana kaikki maan pinnalla olevat toiminnot, kuten it- ja tukitoiminnat sekä myynti ja markkinointi.

Yhtiön toimitusjohtaja Topi Manner kuvailee päivää surulliseksi Finnairille. Hän luonnehtii koronapandemian vaikutusta alalle "täysin epäreiluksi".

– Muutokset ovat kuitenkin välttämättömiä ja väistämättömiä, sillä Finnairin uudelleenrakentaminen edellyttää sitä, että olemme kilpailukykyisiä, kun lentoliikenne lähtee vähitellen elpymään. Sen vuoksi meidän on tehtävä jatkossa monia asioita toisin menestyäksemme kilpailluilla markkinoilla, Manner sanoo tiedotteessa.

Kovia vähennyksiä kohdistuu muun muassa Finnairin tekniikkaan ja Finnair Kitcheniin.

– Työnantaja on ilmoittanut työntekijöitä koskien, että reilu 20 prosenttia irtisanotaan. Se on prosentuaalisesti yhdellä kertaa todella paljon, arvioi yhteistoimintaedustaja Jukka Korhonen.

Korhonen edusti Finnairin tekniikan suurimman ryhmän eli tekniikan työntekijöiden enemmistöä juuri päättyneissä yt-neuvotteluissa. Hänen käsityksensä mukaan noin 20 prosentin suhteellinen osuus on suurin pirtein sama läpi konsernin niillä henkilöstöryhmillä, jotka olivat yt-neuvotteluiden piirissä.

Vantaa vaatii lentoliikenteen elvyttämistä

Tilanne on vaikea myös Vantaan kaupungille. Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen vaatii valtiota tukemaan Helsinki-Vantaan lentokenttäaluetta.

Finnairin ohella maapalveluyhtiö Swissport Finland neuvottelee arviolta 700 ihmisen irtisanomisesta. Viljasen mukaan kyseessä ovat yhdessä Suomen suurimmat irtisanomiset tällä hetkellä. Hän kuvailee alueen tilannetta vakavaksi ja elvytystarvetta suureksi.

– Pääkaupunkiseudun ongelmia on ollut valtiollisten päättäjien vaikea nähdä. Suomen suurimpien irtisanomis-yt-neuvottelujen käyminen ei ole juuri herättänyt huomiota, Viljanen sanoi kaupungin koronainfon aluksi.

Viljanen kuvaili kaupungin infossa Helsinki-Vantaan merkitystä elintärkeäksi koko Suomen kansantaloudelle ja saavutettavuudelle.

Aviapoliksen alueen 40 000 työpaikasta noin 10 000 on Viljasen mukaan uhan alla. Hän kritisoi Suomen tiukkoja maahantulorajoituksia, jotka hänen mukaansa asettavat Finnairin epäreiluun tilanteeseen suhteessa kilpailijoihin. Viljasen mukaan on vaarana, että Helsinki-Vantaa menettää asemansa porttina Aasiaan.

– Lentoliikenteen ja koko lentokenttäalueen elpymistä on nopeutettava.

Yksin Swissport Finlandilla on 1 350 työntekijää, jotka kaikki työskentelevät kaikki Helsinki-Vantaan lentokentällä. Yhtiön toiminta on hyvin riippuvainen suurimmasta asiakkaasta Finnairista, jolta tulee noin 85 prosenttia sen liikevaihdosta.

Finnair kommentoi näkymiään ensi viikolla

Monien muiden lentoyhtiöiden tavoin Finnair on kärsinyt dramaattisesti koronapandemian vaikutuksista ja erityisesti kansainvälisen matkustamisen merkittävästä vähentymisestä. Tallqvist sanoo, että yhtiö kommentoi tulevaisuuden näkymiään seuraavan kerran tulosinfon yhteydessä ensi viikolla.

– Olemme aiemmin sanoneet, että markkinan toipuminen kestää vuosia, Tallqvist sanoo.

Lokakuun alussa Finnair kertoi karsivansa osan talvikauden suunnitelluista lennoista. Näillä näkymin yhtiö lentää talvikaudella noin 50 kohteeseen ja noin 75 lentoa päivässä, kun viime vuonna kohteita oli yli 100 ja lentoja noin 350 päivässä.

Tallqvistin mukaan yhtiöllä on valmius säätää lentojen määrää edelleen kumpaan tahansa suuntaan tarpeen vaatiessa.

– Joudumme koko ajan seuraamaan, miten pandemia ja matkustusrajoitukset kehittyvät. Toki toivomme, että voimme lentää sen, minkä olemme julkistaneet.

Uusi työllistymisohjelma käyttöön

Yhtiön alkuvuoden ajan laskussa ollut osakekurssi painui yt-uutisen myötä vahvasti miinukselle. Osake menetti arvostaan päivän aikana kaksi prosenttia.

Finnair kertoo rakentaneensa työnsä menettäville työllistymisen tuen kokonaisuuden, joka sisältää koulutusmahdollisuuksia, uravalmennusta ja polkuja työtehtäviin muualla. Finnair on tehnyt ohjelmassa yhteistyötä muun muassa TE- ja ely-keskuksen, useiden oppilaitosten ja yritysten sekä Vantaan kaupungin kanssa.

Yhtiö aloitti yt-neuvottelunsa syyskuussa. Tuolloin se arvioi, että työpaikkoja vähenisi noin 1 000. Mannerin mukaan henkilöstön kanssa neuvotteluissa löytyi säästöratkaisuja, joiden ansiosta noin 150 työpaikkaa säästyi.

Yt-neuvottelujen piirissä oli yhteensä noin 2 800 työntekijää. Mukana oli yhtiön koko henkilöstö Suomessa matkustamopalvelijoita ja lentäjiä lukuun ottamatta.

Finnairilla on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yhteensä 6 500 työntekijää.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka