Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt valitusluvan asiassa, joka koskee Helsingin Sanomissa julkaistuun Viestikoekeskus-aiheiseen artikkeliin liittyvää esitutkintaa. KKO myönsi valitusluvan toimittajalle, joka toimittajan lähdesuojaan vedoten kieltäytyi esitutkinnassa vastaamasta tiettyihin kysymyksiin. Toimittajaa oli kuultu todistajana.
– Helsingin Sanomissa julkaistiin 16.12.2017 Puolustusvoimien Viestikoekeskusta koskeva artikkeli, johon liittyen poliisi tutki epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista. Esitutkinnassa todistajana kuultu toimittaja oli kieltäytynyt vastaamasta tiettyihin hänelle esitettyihin kysymyksiin vedoten toimittajan lähdesuojaan ja anonyymin ilmaisun oikeuteen, KKO tiedotti maanantaina.
Toimittajalle myönnetty valituslupa koskee kysymystä siitä, oliko hänellä oikeus vastauksista kieltäytymiseen.
Toimittajan asiaa käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa kesällä pakkokeinoasiana, todistajan kuulemisena tuomioistuimessa. Asiaa puitiin salaisena.
Kokonaisuus syyteharkintaan ehkä vielä tänä vuonna
Poliisi aloitti aikanaan rikostutkinnan, kun Helsingin Sanomat oli julkaissut salaiseksi leimattuihin asiakirjoihin perustuvan jutun joulukuussa 2017. Toisessa tutkintahaarassa on selvitetty tietojen vuotamista lehdelle ja toisessa haarassa jutun julkaisua.
Puolustuksen asianajaja Kai Kotiranta toteaa jutusta yleisesti, että kyseessä on jo kolmas valituslupa KKO:sta samassa kokonaisuudessa esitutkintavaiheessa. Hänen mukaansa tämä viittaa siihen, että esitutkintalaki ja pakkokeinolaki ovat varsin tulkinnanvaraisia erityisesti toimittajan lähdesuojaan liittyvissä asioissa.
– Tämä on huono asia, asioiden pitäisi olla selviä.
Kokonaisuudessa on ratkaistu aiemmin esimerkiksi se, voiko poliisi hyödyntää Helsingin Sanomien toimittajan kotoa takavarikoidun muistitikun sisältöä rikostutkinnassa. Korkein oikeus päätti viime joulukuussa, että tietoa ei voi hyödyntää, koska tiedoston tutkiminen voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen. Kyseessä on eri toimittaja kuin KKO:n nyt antamassa valitusluparatkaisussa.
Kokonaisuuden nykyinen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kai Käkelä keskusrikospoliisista kertoo, että juttu pyritään saamaan tämän vuoden puolella syyteharkintaan. Ainakin julkaisua koskevan haaran osalta tavoitteena on saada juttu tänä vuonna syyttäjän harkintaan.
Poliisi on aiemmin kertonut, että tässä haarassa epäillään "muutamia" ihmisiä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Rikosnimikkeet kokonaisuudessa ovat Käkelän mukaan pysyneet samana ja epäiltyjä on puolisenkymmentä.
STT:n enemmistöomistaja on Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland .