Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump väisteli kysymyksiä koronatestistään, valkoisesta ylivallasta ja QAnonista – Biden puhui politiikkaa

Televisioitua vaalitilaisuutta samaan aikaan vastaehdokkaansa Joe Bidenin kanssa pitänyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei antanut selkeää vastausta kysymykseen siitä, testattiinko häntä koronatartunnan varalta ennen väittelyä Joe Bidenia vastaan. Bidenin ja Trumpin samaan aikaan pidettävistä vaalitilaisuuksista kertovat muun muassa CNN ja Guardian .

Vaalilähetykset korvasivat suunnitellun toisen presidentinvaaliväittelyn, joka peruuntui, koska Trump ei suostunut osallistumaan virtuaalisena pidettävään väittelyyn. Järjestäjät halusivat pitää väittelyn etäyhteyksien kautta Trumpilla todetun koronatartunnan vuoksi.

Trump kertoi olevansa täysin oireeton

Trump kertoi lähetyksessä, ettei hän muista testattiinko häntä väittelypäivänä tai sitä edeltäneenä päivänä.

– En tiedä, en edes muista. Minua testataan koko ajan, sen voin sanoa. Väittelyn jälkeen, kaiketi päivää myöhemmin, Trump totesi kysyttäessä siitä, testattiinko häntä väittelypäivänä.

Kun häneltä kysyttiin noudattiko hän vaaliväittelyn sääntöjä tekemällä testin, presidentti sanoi "todennäköisesti tein, tein testin päivää aikaisemmin".

Kun häneltä pyydettiin tarkennusta, hän jätti jälleen vastaamatta.

– Ehkä tein testin, ehkä en, Trump sanoi.

Trump kertoi vaalitilaisuudessaan, ettei hänellä ole enää lainkaan koronatartunnan oireita. Presidentti vietti kolme päivää sairaalassa koronavirustartunnan vuoksi.

Valkoisen talon edustajat ovat aiemminkin väistelleet kysymystä Trumpin viimeisestä negatiivisesta testituloksesta ennen tartunnan toteamista. Trumpilla todettiin koronatartunta pian sen jälkeen, kun presidenttiehdokkaat olivat kohdanneet toisensa vaaliväittelyssä syyskuun lopulla.

Väisteli myös kysymyksiä valkoisesta ylivallasta ja QAnonista

Lähetyksessä Trump oli tuttuun tapaansa välttelevä myös kysyttäessä sitä, tuomitseeko hän valkoisen ylivallan kannattajat. Trump ihmetteli sitä, miksi Bidenia ei pyydetä tuomitsemaan vasemmistolaista Antifa-liikettä.

– Tuo kuulostaa väistöltä, ankkuri totesi.

– Kuunteletko edes? Tuomitsen valkoisen ylivallan, presidentti sanoi.

Trump ei myöskään taipunut tuomitsemaan QAnon-salaliittoteoriaa, jonka kannattajat uskovat muun muassa siihen, että Trump käy salaista sotaa demokraattijohtoista saatananpalvojapedofiilien joukkoa vastaan.

– En tiedä mitään QAnonista. Ainoa asia, jonka olen kuullut, on että he ovat tosi vahvasti pedofiliaa vastaan. Olen samoilla linjoilla siitä, Trump sanoi.

Ankkurin taivuttelussa Trump kuitenkin suostui sanomaan, että hyväksyy vallasta luopumisen rauhanomaisesti, mikäli häviää vaalit.

– Vastaus on kyllä, hyväksyn – – mutta haluan rehelliset vaalit. Niin haluavat kaikki, Trump sanoi.

Biden puhui veropolitiikasta ja rotusuhteista

Istuvaa presidenttiä haastava demokraattiehdokas Biden pysytteli omassa vaalitilaisuudessaan enimmäkseen poliittisen ohjelmansa sisällössä.

Biden kertoi, että hänen lupauksensa perua presidentti Donald Trumpin kauden veronleikkaukset koskee vain rikkainta väestönosaa.

– Kun puhuin Trumpin veronleikkauksista, niistä kahdesta biljoonasta noin 1,3 biljoonaa meni rikkaimman prosentin kymmenykselle. Niiden perumisesta minä puhun, en kaikista veroleikkauksista, Biden sanoi.

Veroleikkausten yli kahden biljoonan dollarin arvioitu kustannus on laskettu kymmenen vuoden ajalta.

Biden on luvannut, ettei hänen verosuunnitelmansa kasvattaisi kenenkään alle 400 000 dollaria vuodessa ansaitsevan veroja, mutta arvostelijoiden mukaan veroleikkausten peruminen kuitenkin käytännössä kasvattaisi myös keskiluokan verotusta.

Vaalitilaisuudessa Biden joutui puolustamaan myös aiempaa möläytystään, jonka mukaan afroamerikkalainen äänestäjä "ei ole musta" jos ei osaa valita hänen ja Trumpin väliltä.

Kun häneltä kysyttiin sitä, miksi mustien amerikkalaisten pitäisi äänestää häntä, Biden mainitsi olevansa sitoutunut oikeusjärjestelmän ongelmien ja taloudellisen epätasa-arvon korjaamiseen, ja että näillä alueilla hän on selvästi istuvaa presidenttiä parempi.

Biden myös arvosteli Trumpia koronapandemian huonosta hoitamisesta.