Orpo: Viime kaudella keskustan painostuksesta rakennettiin sotea maakuntamallin pohjalta, sitä virhettä ei pidä toistaa – Halla-ahon mielestä sote-alueita on liikaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo moittii, että hallituksen esittämä sote-ratkaisu ei vastaa siihen, että ihmiset pääsisivät paremmin lääkäriin ja rahat saataisiin riittämään. Hän kritisoi myös sitä, että sote-malli kohtelee huonosti suuria kaupunkeja, sillä se leikkaa niiden kunnallisverosta niin paljon, etteivät isot kaupungit pysty investoimaan.

Kokoomus lisäksi vastustaa sitä, että hallitus kaavailee vuonna 2026 voimaan tulevaa maakuntaveroa. Orpo pelkää, että se johtaa verotuksen nousuun.

– Se on tappava yhdistelmä palkansaajalle ja veronmaksajalle.

Kokoomus aikoo loka-marraskuussa esitellä oman sote-mallinsa. Orpon mukaan kokoomuksen sote-malli lähtee siitä, ettei väliportaan hallintoa ole.

– Viime kaudella tehtiin se virhe, että me lähdimme keskustan painostamana maakuntamallin pohjalta ratkaisemaan sotea. Se oli väärin, se ei tule toiminaan. Sitä virhettä ei kannata toistaa, Orpo sanoo.

Orpon mukaan hoitoon pääsyssä auttaisi se, että hoitotakuuta kiristettäisiin ja rinnalle tulisi palveluseteleitä sekä valinnanvapautta. Orpon mukaan hallituksen malli tulee lisäksi käytännössä edelleenkin rajoittamaan hyvin merkittävästi yksityisen sektorin palveluntuotantoa.

– Se ei tule Suomessa toimimaan. En tiedä, onko se edes perustuslain mukaan mahdollista. Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ja vanhuspalvelut eivät ikinä toimisi, eivät päiväkään, ilman yksityisen sektorin ja kolmannen sektorin tuotantoa, Orpo sanoo.

"Rahan kierrättäminen hallintohimmeleiden kautta ei tuo lisää rahaa"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että perussuomalaiset on hallituksen kanssa samaa mieltä siitä, että julkisella toimijalla tulee säilyä keskeinen rooli palveluiden tuottamisessa.

Halla-aho arvostelee sitä, että sote-alueita on liikaa. Hallitus kertoi tiistaina, että Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta, joiden lisäksi järjestäjänä on Helsingin kaupunki.

Halla-aho arvioi, että alueiden suuri määrä johtuu ennen kaikkea keskustan tarpeista. Hän uskoo, että kun kuntia ja niiden sote-toimintaa kootaan köyhiksi maakunniksi, maakuntien yhdistämisiin ja lakkauttamisiin mennään hyvin nopeasti.

Halla-aho pohtii lisäksi sitä, mikä on kuntien rooli tulevaisuudessa, kun sote-palvelut ovat vieneet leijonanosan kuntien rahan käytöstä ja vastuusta.

Halla-aho sanoo yleisenä huomiona lisäksi, että "rahan kierrättäminen ja kanavoiminen erilaisten hallintohimmeleiden kautta ei lisää rahan määrää, vaan pikemminkin vähentää sitä".

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toivoi, että hallitus olisi ottanut sote-esityksestä annetut lausunnot paremmin huomioon. Lausuntoja tuli yli 800.

– Kaikkein yleisin huoli oli tämä rahoitus ja rahoituspohjan kehittyminen. Siihen ei ole saatu ollenkaan tyydyttäviä vastauksia, hän sanoo.

Myönteisenä hän näkee hyvinvointialue-ajattelun, sillä myös kristillisdemokraatit ovat ajaneet mallia, jossa ei olisi maakuntakytköstä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka