Kiuru perustelee poikkeusoloilla ja viestinnän "yksiäänisyydellä" sitä, ettei THL saanut keväällä kertoa maskeista selkeämmin

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vetosi Ylen A-studion haastattelussa poikkeusoloihin ja viestinnän yksiäänisyyteen kysyttäessä, miksi sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei antanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keväällä tiedottaa kasvomaskien käyttötavoista.

– Maskeja koskeva päätös tehtiin silloisen asiantuntijatiedon pohjalta. On muistettava, että yhteiskunnassa oli monenlaisia näkemyksiä ja henkilöitä, jotka olivat asiasta eri mieltä. Myös (Maailman terveysjärjestö) WHO ei alussa suositellut maskien käyttöä, ministeri sanoi tiistai-iltana.

WHO:n linjauksiin viitataan myös sisäisessä selvityksessä

WHO:n silloisiin linjauksiin viitataan myös ministeriön sisäisessä selvityksessä, jonka Iltalehti ja Helsingin Sanomat ovat saaneet haltuunsa. Muistiossa käydään läpi aikajanalla sitä, mitä STM, eri viranomaiset ja kansainväliset tahot ovat eri vaiheissa kasvomaskeista linjanneet.

Selvitys toteaa, että hallitus on toiminut tautitilanteen mukaan ja nojannut asiantuntijatietoon koko koronapandemian ajan ja että Suomi on selviytynyt viruksen hallinnasta hyvin.

Muistiossa korostetaan sitä, että turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ja Työterveyslaitos ohjeistivat turvallisesta kasvomaskien käytöstä ensimmäisen kerran jo 3. huhtikuuta. Myös THL ja STM linkittivät ohjeistuksen sivuilleen. Kolme päivää myöhemmin WHO julkaisi maskisuosituksen, jossa todettiin, ettei oireettomien henkilöiden maskien käytön hyödyistä ole näyttöä.

WHO suositteli ensimmäisen kerran 5. kesäkuuta maskien käyttöä oireettomille henkilöille alueilla, joissa koronan esiintyvyys on laaja, selvityksessä todetaan.

Maskipulasta "oltiin kyllä avoimia"

Kiuru kertoi A-studiossa, että poikkeusoloissa viestintä haluttiin pitää ministeriön selvässä ohjauksessa.

– Keväällä korostettiin sitä, että yhteinen johtaminen ja yksiääninen viestintä oli tärkeää. Halusimme, että kansalaisilla oli selkeä viestintä, jota johdettiin STM:stä.

STM:n sisäisessä selvityksessä muistutetaan, että keväällä ja kesällä vajetta oli erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön käyttöön tarkoitetuista CE-merkityistä maskeista. Ministeri kiisti sen, etteikö maskipulasta oltaisi oltu avoimia kansalle.

– Kyllä siitä oltiin avoimia, että maskeista oli pulaa. Mutta se ei ollut ainoa syy, että päädyttiin tähän kokonaisharkintaan, Kiuru kertoi.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa maanantaina, että THL olisi halunnut tiedottaa kasvosuojien oikeista käyttötavoista jo keväällä, mutta sosiaali- ja terveysministeriö oli torpannut ajatuksen tarpeettomana.

Kiurun luottamuksesta äänestetään keskiviikkona eduskunnassa, sillä oppositiopuolue kokoomus on esittänyt hänelle epäluottamusta.

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Tarvetta terassitarvikkeille? Tältä yrittäjäkaksikolta löytyy!

Mainos: Kymen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka