Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ryhmäkanteella uhkaaminen toimi – pikaluottofirma ja perintäyhtiö suostuivat hyvityksiin

Pikaluottoyhtiö Euro24 Finance ja perintäyhtiö Gothia ovat suostuneet luottokustannusten hyvittämiseen asiakkaille, kertoo kuluttaja-asiamies. Kuluttaja-asiamiehen mielestä luottokustannukset ovat olleet kohtuuttomia.

Kuluttaja-asiamies kertoi viime syksynä harkitsevansa ryhmäkanteen nostamista kyseisiä yhtiöitä vastaan. Jos yritykset maksavat lupaamansa hyvitykset, kuluttaja-asiamies ei vie asiaa tuomioistuimeen.

– Olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Monet kuluttajat saavat nyt takautuvasti täydet hyvitykset kohtuuttomiin luottokustannuksiinsa, kertoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen tiedotteessa.

Hänen mukaansa ryhmäkanteella tavoiteltiin myös periaatteellista ennakkoratkaisua, jolla olisi vaikutusta koko pikaluottoalaan. Nyt kuluttajille maksetaan hyvitykset saman tien ja samassa laajuudessa, jota ryhmäkanteella olisi vaadittu.

Näissä tapauksissa kyse oli luottokustannusten määrällisen kohtuuttomuuden lisäksi siitä, että luottosopimusten tekemisessä oli jätetty noudattamatta lain vaatimuksia, Väänenen arvioi. Tällöin seuraamuksena on kaikkien luottokustannusten mitätöinti.

Yhtiöt kiistävät vaatimusten perusteet

Yhtiöt kiistivät kuluttaja-asiamiehen vaatimusten perusteet, mutta siitä huolimatta ne ilmoittivat hyvittävänsä luottokustannukset yli 150:lle luottoa ottaneelle henkilölle, jotka ennakkoilmoittautuivat ryhmäkanteeseen viime vuoden loka–marraskuussa. Yhtiöiden mukaan kuluttajat saavat pelkkiä palautuksia yhteensä 336 000 euroa.

– Yritykset haluavat välttää viimeiseen saakka ryhmäkanteen kohteeksi joutumista. Tässäkin tapauksessa yritykset päätyivät lopulta siihen, että ne mieluummin maksavat suoraan vaaditut summat kuin joutuvat vedetyksi oikeudenkäyntiin, joka todennäköisesti kestää hyvin pitkään, on kallis eikä ilmeisesti tee hyvää yrityksen maineelle, Väänänen sanoo.

Kuluttaja-asiamies on harkinnut nostavansa ryhmäkanteen myös J.W.-Yhtiöiden Suomilimiitti -luotosta.