Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mellakkapoliisi hajotti Valko-Venäjän demokratialiikkeen mielenosoituksen entistä väkivaltaisemmin ottein

Mellakkapoliisi käytti sunnuntaina poikkeuksellisen rajua väkivaltaa Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin kokoontuneita mielenosoittajia vastaan. Sateisessa säässä marssille lähteneitä ihmisiä vastaan käytettiin vesitykkejä, tainnutuskranaatteja ja pamppuja. Sisäministeriön edustaja vahvisti vesitykkien ja kranaattien käytön ja sanoi, että osa kiinni otetuista mielenosoittajista vapautetaan maanantaina.

Naamioituneet ja mustiin pukeutuneet poliisit ottivat kiinni kymmeniä mielenosoittajia Minskissä ja jalkautuivat jo ennen mielenosoitusten alkamista keskustaan estääkseen marssijoita kokoontumasta. Ihmisoikeusryhmä Vjasnan mukaan Minskissä otettiin kiinni ainakin 140 ihmistä ja noin 30 maan muissa kaupungeissa.

Mielenosoitukset maata itsevaltiaan ottein hallitsevaa Aljaksandr Lukashenkaa vastaan ovat jatkuneet jo kahden kuukauden ajan. Ne alkoivat vilpillisiksi tuomittujen presidentinvaalien jälkeen, jotka Lukashenkan vaaleissa haastanut Svjatlana Tsihanouskaja katsoo voittaneensa. Tsihanouskaja on vaalien jälkeen joutunut pakenemaan Liettuaan, josta käsin hän kannustaa oppositioliikettä.

Vankilakäynti yllätti

Poliisin aiempaa kovemmat otteet nähtiin merkkinä siitä, että maata vuodesta 1994 hallinneella Lukashenkalla ei ole aikeita irrottaa otettaan vallasta Valko-Venäjällä, vaikka hän teki lauantaina yllätysvierailun vankilaan tavatakseen vangittuja oppositiojohtajia useamman tunnin ajan.

Oppositio arvioi tuoreeltaan vierailun merkiksi siitä, että Lukashenka huomaa asemansa heikkenevän ja hakee jonkinlaista sopuratkaisua häntä vastustavan kansanliikkeen kanssa. Tsihanouskaja kuittasi, ettei vuoropuhelua voi käydä vankisellista käsin.

Sekä EU että Yhdysvallat ovat kieltäytyneet tunnustamasta Lukashenkan asemaa maan laillisena johtajana ja ovat tuominneet pidätettyjen opposition kannattajien kidutuksen. Molemmat ovat määränneet pakotteita Valko-Venäjää vastaan.