Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kim Jong-un: Pohjois-Koreassa ei ole ollut yhtäkään koronavirustartuntaa

Pohjois-Korea uhmasi lauantaina koronavirusta järjestämällä massiivisen sotilasparaatin maata hallitsevan työväenpuolueen perustamisen 75-vuotisjuhlan kunniaksi.

Paraatista kertoivat aluksi eteläkorealaiset tiedustelulähteet, mutta myöhemmin päivällä myös Pohjois-Korean televisio näytti kuvaa paraatiin valmistautuvista sotilaista. Itse paraati oli tarkoitus järjestää ilta-aikaan.

Televisiokuvissa näytettiin maan pääkaupungin Pjongjangin kaduille koottuja sotilaita ja heidän ajoneuvojaan. Kenelläkään televisiokuvissa esiintyneellä sotilaalla tai yleisön edustajalla ei ollut kasvoillaan maskia.

Maan johdon mukaan maskeille ei ole maassa tarvetta, sillä sotilasparaatin yleisölle pitämässään puheessa johtaja Kim Jong-un sanoi, että Pohjois-Koreassa ei ole ollut vielä yhtäkään koronavirustartuntaa.

Kim toivotti samalla puheessaan hyvää terveyttä kaikille koronaviruksesta muissa maissa kärsimään joutuneille.

Kimin oli määrä ottaa paraati vastaan maan perustajan ja nykyjohtajan isoisän Kim Il-sungin mukaan nimetyllä aukiolla. Paraateissaan Pohjois-Korea on perinteisesti esitellyt sotilasmahtiaan ja uusimpia aseitaan. Aseasiantuntijat ovat seuranneet paraateja tarkalla silmällä pohjoiskorealaisen aseteknologian uusimpien edistysaskeleiden hahmottamiseksi.

Aiemmista paraateista poiketen ulkomaisia tiedotusvälineitä ei tällä kertaa ollut kutsuttu seuraamaan sitä. Pohjois-Koreassa on tällä hetkellä vain vähän ulkomaalaisia, sillä monet suurlähetystöt ovat joutuneet sulkemaan ovensa koronapandemian aiheuttamien rajoitusten takia.

Paraati voi levittää virusta

Pohjois-Korea sulki rajansa viime tammikuussa estääkseen naapurimaassa Kiinassa puhjenneen koronaepidemian leviämisen maahan. Vaikka Pohjois-Koreassa ei Kimin mukaan olekaan koronavirusta, mittavan sotilasparaatin järjestämistä pidettiin riskialttiina ratkaisuna.

Amerikkalaisen Center for the National Interest -tutkimuslaitoksen Pohjois-Korea-asiantuntijan Harry Kazianisin mukaan tuhansia ihmisiä yhteen kokoava sotilasparaati voi muodostua merkittäväksi viruksen levittäjäksi, jos paraatissa ei noudateta kunnon suojatoimia.

Kazianis varoitti, että Pohjois-Korean surkeassa kunnossa olevalle terveydenhuoltojärjestelmälle tuottaisi suuria vaikeuksia selvitä laajamittaisen koronaepidemian puhkeamisesta maassa.