Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksityisten palveluntuottajien Hali antaa kovaa kritiikkiä hallituksen sote-uudistukselle: "Uudistuksen kannalta keskeisiä tahoja ei ole kuultu valmisteluprosessin kuluessa"

Yksityisten palveluntuottajien edunvalvontajärjestö Hyvinvointiala HALI kritisoi, että poliittinen sote-ratkaisu on neuvoteltu täysin suljetuin ovin. HALIn mukaan se näyttää olevan hallituksen tapana.

– Uudistuksen kannalta keskeisiä tahoja ei ole kuultu valmisteluprosessin kuluessa, ja nyt lausuntoyhteenvetoa, joihin neuvottelut ovat perustuneet, ei ole julkaistu. HALI pitää lain valmistelun tapaa kestämättömänä, HALI kritisoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi aiemmin tänään toimittajille eduskunnassa, että lausuntoyhteenveto on tarkoitus julkaista mahdollisimman pian.

– Sitä täytyy nyt kysyä valmistelevilta virkamiehiltä, millä aikataululla se on mahdollista, Kiuru sanoi.

Pihlajalinna haluaa oikeuskanslerin tutkivan asian

Jo aiemmin yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluita tuottava Pihlajalinna ilmoitti pyytävänsä oikeuskansleria tutkimaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toiminnan sote-lainsäädännön valmistelussa.

Pihlajalinnan mukaan lainvalmisteluprosessin yhteydessä ei ole varattu yksityisille ja järjestömuotoisille sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajille mahdollisuutta tulla kuulluksi ennakollisesti vaikutusten arvioinnissa eikä ehdotetun sote-lainsäädännön sisällöstä.

STM vastasi tuolloin, että myös yrityksillä, järjestöillä ja kansalaisilla oli tilaisuus antaa lausuntoja sote-lainsäädännön lakiluonnoksista. Sote-lain luonnos oli lausunnolla 15. kesäkuuta ja 25. syyskuuta välisenä aikana. Kierroksen aikana lausuntoja annettiin noin 800.

– Pihlajalinna kuuluu yksityisen sektorin edunvalvontajärjestöön, joka on antanut oman lausuntonsa. Lausuntokierroksen aikana sote-valmistelijat myös tapasivat HALI ry:n edustajia, STM sanoi tuolloin tiedotteessa.

HALI: Vajaa puolet toteaa avovastauksissa, että itsehallinto ei toteudu

HALIn mukaan lain valmistelutapa on ollut kestämätöntä. Järjestö kertoo nyt käyneensä itse läpi kaikki lausunnot. HALIn mukaan on tärkeää, että lausunnoissa esiin tuotu palaute näkyy julkaistavassa hallituksen esityksessä.

HALIn mukaan puolet kantaa ottaneista ei usko, että sote-järjestämislaki turvaa sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdenvertaisen saatavuuden.

Kritiikkiä herätti myös sote-esitykseen kaavailtu rajoitus hyödyntää yksityisiä ja kolmannen sektorin palveluntarjoajia. Puolet kantaa ottaneista oli sitä mieltä, että ostopalveluihin puuttuva järjestämislain pykälä ei ole tarkoituksenmukainen. Useampi kuin joka kolmas lausunnonantaja kritisoi myös avovastauksissaan ostopalvelujen hyödyntämisen rajoituksia, HALI kertoo.

Lausunnonantajat ovat HALIn mukaan kriittisiä myös sen suhteen, voiko sote-maakuntien itsehallinto toteutua esityksen mukaan. Vajaa puolet toteaa avovastauksissa, että itsehallinto ei toteudu. Useampi kuin joka neljäs lausunnonantajista nostaa avovastauksissa esiin, että ministeriön vahva ohjausvalta vaikuttaa asiaan ja että demokratia ei toteudu sen vuoksi.

HALIn mukaan vajaat 60 prosenttia kantaa ottaneista on sitä mieltä, että lakiluonnoksissa esitetty tehtävien määrittely kunnan ja maakunnan osalta ei varmista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutumista.

– Yli 70 prosenttia kantaa ottaneista sanoo, että esitetty ulkoistamissopimusten mitättömyyttä koskeva sääntely ei ole perusteltu ja että se ei turvaa osapuolten asemaa riittävästi, HALI kertoo tiedotteessa.

Lausunnolla ollut lakiluonnos lähtee siitä, että sote-maakunnat tuottavat järjestämisvastuulleen kuuluvat palvelut pääosin julkisina palveluina. Yksityinen ja järjestösektori toimisivat täydentävinä palvelujen tuottajina.