Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljälle pitkät vankeustuomiot Espoon historiallisen suuresta kokaiinierästä, viidennen syytteet hylättiin

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina neljä miestä pitkiin vankeusrangaistuksiin Espoon historiallisen suuresta huumetakavarikosta. Viidennen syytetyn osalta syytteet törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeän ryöstön valmistelusta hylättiin.

Jutussa oli kyse yli 176 kilosta 94–100-prosenttista kokaiinia, jonka salakuljetus paljastui joulukuussa espoolaisvarastoon tehdyn hyökkäyksen myötä. Katukaupassa huumeiden arvo olisi ollut ainakin 25 miljoonaa euroa.

Huumeet saapuivat Suomeen 12. joulukuuta laivalla rahtikontissa laillisen rahdin seassa. Rahti purettiin laivasta Helsingin Vuosaaren satamassa ja kuljetettiin Espoon Karapellontiellä sijaitsevalle Algol-yhtiön varastolle.

Ryhmän johtajalle kymmenen vuoden tuomio

Pisimmän vankeustuomion sai Adnan Mekki, 27, joka tuomittiin kymmenen vuoden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Käräjäoikeuden mukaan Mekki kokosi Tanskassa ryhmän, jonka tarkoituksena oli saada haltuun Suomeen saapuva kokaiinierä ja johon kuuluivat neljä muuta syytettyä miestä. Mekki myös toimi ryhmän johtajana ja järjesti rikoksia varten muun muassa autoja, kestokasseja sekä oikeaa asetta muistuttaneen kuulapistoolin, oikeus katsoi.

Toiseksi pisimpään vankeuteen tuomittiin Mohammed Majdalawi, 20. Hän sai yhdeksän vuotta ja kolme kuukautta törkeästä huumausainerikoksesta ja laittomasta uhkauksesta. Oikeuden mukaan Mekki, Majdalawi ja kolme muuta ihmistä tunkeutuivat Algolin varastoon turva-aidan yli. Varastolla tekijät uhkasivat kuulapistoolilla yhtä ihmistä ja löivät toista pistoolilla.

Otettiin kiinni Olympiaterminaalin luona

Ryöstäjät eivät kuitenkaan saaneet kokaiinia haltuunsa, ja varastolta tehtiin ilmoitus hätäkeskukseen. Tekijät pääsivät poistumaan paikalta ennen poliisin saapumista. Oikeuden mukaan Mekkin ja Majdalawin pakoautoa ajoi Malthe Imran Milton Andersen, 22, joka tuomittiin 7,5 vuoden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta.

Neljäntenä tuomittiin Mikkel Kaempe Albaek, 27, joka sai kahdeksan vuoden tuomion törkeästä huumausainerikoksesta. Hän muun muassa hankki ryhmälle tarvikkeita sekä Andersenin tavoin odotti toisessa autossa varaston lähistöllä kuljettaakseen Mekkin ja Majdalawin pois alueelta.

Poliisi otti syytetyn viisikon kiinni myöhemmin samana päivänä kahdesta eri henkilöautosta Helsingin Olympiaterminaalilla. Heidän lisäkseen hyökkäykseen osallistui poliisin mukaan hollantilaiskolmikko, joiden osalta esitutkintaa ei ole tehty Suomessa.

Syyttäjä vaati 13 vuoden vankeusrangaistuksia

Syyttäjä oli vaatinut kaikille viidelle Suomessa syytetylle 13 vuoden vankeusrangaistuksia. Oikeuden mukaan oli kuitenkin selvää, ettei Mekkikään ryhmän johtaja-asemastaan huolimatta ollut toiminnan päätekijä. Oikeudessa hän kertoi toimineensa saamiensa määräysten ja ohjeiden mukaisesti muttei halunnut paljastaa niiden antajaa.

Oikeuden mukaan jutussa ei näytetty sitäkään, että tuomituilla olisi ollut tietoa siitä, kuinka paljon ja mitä huumeita oli kyseessä.

– Saamiensa toimeksiantojen olosuhteista, matkaan tehdyistä panostuksista, tehdyistä hankinnoista ja teon pitkäkestoisuudesta (tuomittujen) on kuitenkin täytynyt ymmärtää, että kyseessä oli varsin todennäköisesti huomattavan suuri määrä huumausainetta, oikeus katsoi.

Viides mies ei osallistunut merkityksellisesti

Viidennen syytetyn osalta käräjäoikeus päätyi hylkäämään syytteet vaikka totesikin, ettei miehen kertomus tapahtumien kulusta ollut täysin uskottava. Mies kiisti syytteet ja sanoi tulleensa Suomeen "juhlimaan" ja tapaamaan sukulaisiaan.

Oikeus katsoi näytetyksi, että mies oli lähtenyt Suomeen Mekkin pyynnöstä ja oli majoittunut usean päivän ajan muiden syytettyjen kanssa. Lisäksi hän oli ainakin kerran ollut mukana viemässä ruokaa ihmisille, jotka tarkkailivat kontin mahdollista toimituspaikkaa ennen hyökkäystä, sekä tiesi hyökkäykseen liittyneiden tavaroiden hävittämisestä, oikeus sanoi.

Oikeuden mukaan kuitenkaan se, että henkilö tulee rikoksesta tietoiseksi, ei vielä tee häntä osalliseksi, jos kokonaisuuden kannalta merkityksellistä tekijätointa ei ole ollut.

– Käräjäoikeus katsoo, että (syytetyn) edellä todetut matkalle lähteminen, maahan saapuminen, majoittuminen, ruoan vieminen tai tietoisuus tavaroiden hävittämisestä eivät ole rikoslain 5 luvun 3 §:ssä tarkoitettua merkityksellistä osallistumista rikoksen tekemiseen. Edellä mainituilla perusteilla syyte törkeästä huumausainerikoksesta on hylättävä, oikeus katsoi.