Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintoloiden aukioloaikoihin tiukennuksia sunnuntaista alkaen – yökerhoista on lähtenyt liikkeelle tautiryppäitä, sanoo THL:n Puumalainen

THL:n Puumalaisen mukaan yökerhoista on lähtenyt liikkeelle tautiryppäitä.

Ravintoloille on tulossa ensi sunnuntaista alkaen tiukennuksia aukioloaikoihin niillä alueilla, joilla koronaepidemia on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Uusien rajoitusten mukaan anniskelu ravintoloissa loppuu kello 22 ja ravintolat suljetaan kello 23. Ravintolat voivat ottaa sisään vain puolet tavanomaisesta asiakasmäärästä.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa ovat Varhilan mukaan Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kanta-Häme. Pohjanmaa on jo koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Varhilan mukaan koronaepidemiatilannetta tarkastellaan jatkuvasti ja toimet sovitetaan tilanteen mukaisesti.

– Jos ja kun jokin alue on tilanteessa, jossa kiihtymisvaihe on saatu palautettua perustasolle, niin ilman muuta siinä kohtaa tätä rajoitusta tullaan purkamaan, Varhila sanoi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa.

Epidemiatilanne huonontunut "aika dramaattisesti"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan epidemiatilanne on viime päivien aikana huonontunut ”aika dramaattisestikin”. Puumalainen piti ravintoloihin kohdistuvia rajoitustoimia perusteltuina.

– Jos on jäänyt epäselväksi, onko yökerhoista lähtenyt liikkeelle koronatautiryppäitä, niin tämän suhteen ei kyllä ole enää mitään epäselvää. Näitä on, ja nämä ovat varsin laajoja, Puumalainen sanoi.

Puumalaisen mukaan yökerhoissa tapahtuneet tartunnat nousivat selvästi esiin THL:n ja sairaanhoitopiirien ja kuntien tartuntataudeista vastaavien lääkärien tämänviikkoisessa kokouksessa.

– Heidän tartuntojenjäljittäjänsä ovat suoraan yhdistäneet nämä tartuntatapaukset yökerhossa käyntiin, ja näitä tapauksia on tullut lyhyellä ajalla ilmi paljon, Puumalainen sanoi.

Hallitus linjasi jo aiemmin, että tämän viikon torstaista lähtien ravintolat sulkevat koko maassa ovensa yhdeltä yöllä ja anniskelu loppuu tuntia aiemmin.

Samalla kerrottiin, että jos koronavirustilanne on jollakin alueella kiihtymisvaiheessa, menevät ovet kiinni jo kello 23 ja anniskelu loppuu kello 22.

MaRa: Haittaa myös ruokaravintoloille, pienet ravintolat ahtaalle

Ravintolayrittäjiä edustava Matkailu- ja Ravintolapalvelut (MaRa) on kritisoinut hallituksen aikeita ottaa tiukempia rajoituksia käyttöön. Sen mukaan hallitus ei ole esittänyt perusteluja kiihtymisvaiheen rajoituksille ja yrittäjät tuntevat tulleensa kaltoin kohdelluiksi.

Maran mukaan anniskelun päättyminen jo kello 22 vaikeuttaa merkittävästi myös illallisia tarjoavien ruokaravintoloiden toimintaa.

– Asiakaspaikkamäärien rajoittaminen enintään puoleen vie toimintaedellytykset etenkin pieniltä ravintoloilta, joista moni joutuu sulkemaan ovensa, ehkä lopullisesti. Se vähentäisi lähes puolella ruokaravintoloista liikevaihtoa ainakin 40 prosenttia MaRan jäsenkyselyn mukaan, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi MaRan tiedotteessa.

Hallitus neuvottelee lisätoimista koronan torjuntaan ensi viikolla

Toimivalta pandemian torjunnassa on nyt pääsääntöisesti alueilla, mutta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan hallitus neuvottelee ensi viikolla toimenpidekokonaisuudesta, joka ”luo selkänojaa” alueellisten viranomaisten toimille.

Kiurun mukaan ministeriössä valmistellaan toimia liittyen julkisten tilojen turvalliseen käyttöön, harrastustoimintaan, yleisötilaisuuksiin ja julkisiin kokoontumisiin sekä myös etäopiskeluun ja etätyöhön.

– Tältä osin nämä toimet ovat samoja, joissa alueellisesti jo toimeenpano on meneillään. Miten hallitus voi tukea tätä kokonaisuutta – haemme nimenomaan sellaista toimenpidekokonaisuutta, joka tulee tukemaan tuota alueellista toimien kokonaisuutta.

Kiurun mukaan kyse ei silti ole siitä, että alueellinen lähestymistapa olisi osoittautunut toimimattomaksi.

– Jos ajattelemme esimerkiksi näitä yksittäisiä tartuntaryppäitä, jotka olemme valitettavasti jo Suomessa kokeneet, niin kyllähän me voimme sen pohjalta jo sanoa, että meillä on kokemusta siitä, että alueelliset viranomaiset ovat onnistuneet. Tartuntatautiviranomaiset ovat saaneet epidemian hallintaan, Kiuru sanoi.

Hänen mukaansa esimerkkejä tästä ovat Kainuun ja Mikkelin tilanteet, joissa epidemia on saatu hallintaan taudin välillä jo roihahdettua alueilla.