Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalla tutkitaan toistakin epäiltyä kouluväkivaltatapausta

Vantaalla on syyskuun aikana ilmennyt jo toinen vakava kouluväkivaltatapaus. Tutkintaa johtava rikoskomisario Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisista vahvistaa, että 14-vuotiaan pojan pahoinpitelystä epäilty poika on täyttänyt 15 vuotta eli hän on rikosoikeudellisesti vastuullinen ja saattaa joutua oikeuden eteen.

Poliisi tutkii koulun pihalla tapahtunutta väkivallantekoa törkeänä pahoinpitelynä. Tutkinta on Luodon mukaan vielä varsin alkuvaiheessa.

– Tässä vaiheessa on yksi epäilty ja yksi asianomistaja. Heidät tietysti kuullaan ja myös muita henkilöitä tarpeen mukaan. Tutkintaa helpottaa se, että on olemassa myös (valvontakameran) kuvallista materiaalia, sanoo Luoto.

Epäilty pahoinpitely tapahtui Vantaan Havukosken koulun pihalla perjantaina iltapäivällä 11. syyskuuta.

– Kyseessä on ollut nopea ja suhteellisen lyhytkestoinen tapahtuma. Se, oliko ajankohta koulupäivän aikana vai sen jälkeen, on vähän tulkinnallista, enkä voi sitä tässä vaiheessa tarkentaa, sanoo Luoto.

Vanhemmat ottivat yhteyttä poliisiin

Asiasta ensin kertoneen MTV :n mukaan 14-vuotias menetti tajuntansa väkivallan vuoksi. Paikalle ei MTV:n mukaan tuoreeltaan hälytetty ambulanssia tai poliisia, vaan sekavassa tilassa ollut uhri meni omatoimisesti kotiin.

– Vanhemmat ovat ottaneet yhteyttä poliisiin. Muutoin en voi kommentoida sitä, miten koululla on toimittu, sanoo Luoto.

Rikoskomisario Luoto ei tässä vaiheessa kerro, onko epäiltyä jo kuultu ja mitä hän mahdollisesti on kertonut. Luoto ei tarkenna sitäkään, mitä poliisi mahdollisesti tietää tapauksen taustasta ja nuorten välisistä suhteista sitä ennen.

Iltalehden mukaan teosta epäilty ei tiettävästi ole Havukosken koulun oppilas. Luoto ei vahvista eikä kiistä tietoa.

– Sitäkin selvitellään, kuka on missäkin koulussa, sanoo Luoto.

Toisesta väkivallanteosta epäillyt kuudesluokkalaisia

Aiemmin Vantaalla esille tullut väkivaltatapaus tapahtui Kytöpuiston koululla syyskuun puolivälissä. Vantaan kaupungin tiedotteen mukaan yksi oppilas loukkaantui. Koska teosta epäillyt ovat kuudesluokkalaisia, heitä ei voi saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Tapauksen selvittely jatkuu viranomaisten yhteistyönä.

Rikoskomisario Luodon mukaan on hyvä, että kouluväkivaltaan kiinnitetään huomiota. Poliisi suhtautuu siihen vakavasti, hän toteaa.

– Kun yhdestä tapauksesta uutisoidaan, voi olla että muitakin nostetaan sen jälkeen helpommin esille. Koulussa tapahtuvien väkivallantekojen on syytäkin nousta esille. Koulukiusaamisesta puhuminen on tällaisissa tapauksissa hyvin voimakasta asian vähättelyä. Kumpaakaan ei pidä vähätellä, ei kiusaamista eikä väkivaltaa, sanoo Luoto.