Mediat: Trump tehnyt valintansa korkeimpaan oikeuteen, ennakkosuosikki Amy Coney Barrett päätymässä ehdolle

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin oli määrä julkistaa ehdokkaansa maan korkeimpaan oikeuteen lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa, Erityistä jännitystä nimityksessä ei enää ollut, koska useiden amerikkalaismedioiden mukaan valinta oli jo ennalta varma.

Trumpin ehdokas on ennakkosuosikkina pidetty konservatiivinen tuomari ja juristi Amy Coney Barrett, 48. Nimettömänä pysytelleet hallinnon lähteet kertoivat valinnasta useille medioille, kuten New York Timesille ja CNN:lle.

Trump ei ole toimittajien kysyessä vahvistanut valintaansa, mutta on kuvannut Barrettia erinomaiseksi.

Jos senaatti vahvistaa presidentin ehdokkaan, tämä nousee korkeimman oikeuden yhdeksänneksi tuomariksi edesmenneen liberaalituomari Ruth Bader Ginsburgin tilalle.

Valintaa pidetään käytännössä varmana, sillä senaatti on republikaanienemmistön hallussa eikä tarpeeksi moni senaattori ole etukäteen ilmoittanut irtautuvansa puoluekurista äänestyksessä.

Tuomarivalinnasta kansakunnan kohtalonkysymys

Arvokonservatiivina tunnetun Barrettin valinta sementoisi vankan 6–3-konservatiivienemmistön maan korkeimpaan tuomioistuimeen pitkäksi aikaa, ja päätöksellä voi olla seurauksia vuosikymmenten ajan. Erityisesti aborttioikeuden pelätään olevan vaarassa.

Demokraatit presidenttiehdokas Joe Bidenin johdolla ovat vaatineet republikaaneja perääntymään ja lykkäämään uuden tuomarin nimitystä marraskuun presidentinvaalien yli. Senaatin republikaanit sen sijaan lupaavat, että äänestys pidetään jo ennen vaaleja tai viimeistään vaalien ja virkaanastujaisten välisenä aikana.

Ginsburgin on kerrottu välittäneen lapsenlapsensa kautta toiveen, että hänen seuraajastaan päättäisi vasta presidentinvaalien voittaja. Trump ei ole antanut toiveelle painoarvoa, vaan on vihjaillut, että kyseessä voi olla demokraattien juoni.

Korkeimman oikeuden koostumuksella voi olla välitöntä merkitystä, jos presidentinvaalien tuloksesta tulee tiukka ja se päätyy oikeusteitse selvitettäväksi. Poliittiset keskustelijat spekuloivat myös mahdollisuudella, että demokraatit voisivat vastavetona lähteä ajamaan korkeimman oikeuden tuomaripaikkojen määrän kasvattamista.

Harras katolilainen ja abortin vastustaja

Barrett on harras katolilainen, joka muutamien vuosien takaisessa lehtihaastattelussa kertoi pitävänsä selvänä, että elämä alkaa hedelmöittymisestä. Jo tämä teki hänestä uskonnollisten konservatiivien ja abortinvastustajien ykkössuosikin.

Uskonnolliset piirit toivovat, että Barrettin avulla vuoden 1973 päätös abortin laillistamisesta Yhdysvalloissa voitaisiin kumota.

Seksuaalivähemmistöt oivat olleet erityisen huolissaan Barrettin yhteyksistä People of Praise -ryhmään, jonka ylläpitämissä kouluissa korostetaan, että seksuaalinen kanssakäyminen kuuluu avioliitossa olevien heteroparien välille.

Barrett kannattaa niin ikään Trumpin kovaa maahanmuuttopolitiikkaa eikä halua tiukentaa aselakeja. Konservatiivit toivovat niin ikään, että Barrettin avulla saataisiin kaadettua Trumpin edeltäjän, Barack Obaman terveydenhuoltouudistus, Obamacare.

Barrett on naimisissa ja hänellä on seitsemän lasta, joista kaksi on adoptoitu Haitilta. Barrettin nuorimmalla biologisella lapsella on Downin syndrooma.

---

Lähteenä myös BBC

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka