Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU ei tunnusta Lukashenkaa Valko-Venäjän presidentiksi – Minskiin kokoontui torstaina jälleen mielenosoittajia

Euroopan unioni ei edelleenkään tunnusta Aljaksandr Lukashenkaa Valko-Venäjän presidentiksi.

EU antoi kannanottonsa sen jälkeen, kun Lukashenkan virkaanastujaisseremonia pidettiin piilossa suurelta yleisöltä keskiviikkona. EU on jo aiemmin kertonut, ettei se tunnusta Valko-Venäjän elokuussa pidettyjen presidentinvaalien tulosta.

– EU toistaa jälleen, että elokuun presidentinvaalit eivät olleet vapaat tai reilut. EU ei tunnusta niiden vilpillisiä tuloksia. Siksi myös niin sanotulta eiliseltä "virkaanastujaisseremonialta" ja Lukashenkan väittämältä mandaatilta uupuu kaikki demokraattinen, laillinen pohja, Euroopan komissio sanoi kannanotossaan torstaina.

EU myös huomautti, että seremonialta puuttuu laajan valkovenäläisen väestönosan hyväksyntä, mikä on tullut ilmi useissa laajoissa protesteissa.

EU kertoi myös arvioivansa uudelleen suhteita Valko-Venäjän kanssa. EU on jo suunnitellut pakotteita Valko-Venäjälle, mutta ei ole onnistunut sopimaan vielä niistä.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab kertoi torstaina maan valmistelevan omia pakotteitaan yhteistyössä Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa. Näiden on määrä kohdistua henkilöihin, jotka ovat olleet presidentinvaalien peukaloinnin tai vaaleja seuranneiden väkivaltaisten kurinpalautusten takana.

Lukashenka: "Emme ole pyytäneet ketään tunnustamaan vaaleja"

Lukashenka vastasi torstaina EU:n kommentteihin.

– Emme ole koskaan pyytäneet ketään tunnustamaan tai olemaan tunnustamatta vaalejamme tai presidentin valinnan laillisuutta, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lukashenkan on uskottu halunneen pitää virkaanastujaisensa salassa, koska niistä ei tiedotettu etukäteen. Hän itse kiisti tämän ja perusteli kantaansa sillä, että virkaanastujaisiin oli kutsuttu 2 000 ihmistä ja autosaattue ajoi näkyvästi pääkaupungin lävitse.

– Mitään salattavaa ei ole, hän sanoi.

Sisäministeriö: Keskiviikon protesteissa pidätetty yli 200

Vilpillisenä pidetyt presidentinvaalit ovat aiheuttaneet suurprotesteja Valko-Venäjällä jo yli kuukauden ajan. Lukashenkan vastaehdokas vaaleissa, Svjatlana Tsihanouskaja, painostettiin pakenemaan pian äänestyksen jälkeen Liettuaan. Hän on toistuvasti vaatinut EU:ta painostamaan Valko-Venäjän hallintoa.

Myös virkaanastujaisseremonia laukaisi keskiviikkona protesteja, joissa ainakin 150 ihmistä on pidätetty maassa toimivan ihmisoikeuskeskus Vjasnan mukaan. Valko-Venäjän sisäministeriö taas kertoi, että pidätettyjä olisi 252.

Mielenosoittajia on pidätetty muun muassa pääkaupunki Minskissä ja Brestissä. Mellakkapoliisi on käyttänyt mielenosoitusten hajottamiseen ainakin vesitykkejä ja kyynelkaasua.

Valkovenäläisen toimittajan Hanna Liubakovan mukaan myös torstaina opiskelijoita olisi kerääntynyt mielenosoituksiin, ja pääkaupunki Minskissä olisi tukittu teitä. Liubakova kertoi asiasta Twitterissä .

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.