Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump syytti Kiinaa koronapandemian aiheuttamisesta – puhui YK:n yleiskokouksessa "Kiina-viruksesta"

YK:n 75. yleiskokouksen arvovaltainen näyttämö ei hillinnyt Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia. Tuskin oli pääsihteeri Antonio Guterres todennut populistisen ja kansallismielisen lähestymistavan vain pahentaneen koronapandemiaa kun Trump hyökkäsi häikäilemättä Kiinaa vastaan.

– Meidän täytyy pistää vastuuseen maa, joka päästi tämän vitsauksen irti maailmalle – Kiina, Trump uhosi.

Viestiä vahvistaakseen Trump puhui koronaviruksesta "Kiina-viruksena", jota vastaan Yhdysvallat oli hänen mukaansa toiminut hyvin menestyksekkäästi. Pian puheen jälkeen Yhdysvalloissa koronavirukseen liitettyjen kuolemien määrän vahvistettiin nousseen yli 200 000:een.

Oman osansa Trumpin arvostelusta sai osakseen myös Maailman terveysjärjestö WHO, joka sekin on "käytännössä Kiinan kontrollissa".

Trumpin jälkeen vuoroon tullut Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan varoitti "politisoinnista ja leimaamisesta" pandemian varjolla. Koska valtiojohtajien puheet olivat etukäteen nauhoitettuja, kommenttia ei voinut pitää spontaanina vastauksena Trumpin syytöksille.

Xin YK:n päämajan kokoussalissa ennen puhetta esitellyt Kiinan suurlähettiläs sen sijaan torjui, Trumpia mainitsematta, jyrkästi Kiinaa kohtaan esitetyt "perusteettomat syytökset".

Putin tarjosi koronarokotetta ilmaiseksi

Pääsihteeri Guterres varoitti avauspuheessaan, ettei maailmalla on nykytilanteessa varaa "uuteen kylmään sotaa" kahden suurimman talousmahdin välillä.

– Kiinalla ei ole aikeita aloittaa kylmää sotaa minkään maan kanssa, Xin vakuutti omassa puheessaan.

Guterres myös toisti koronapandemian alkuvaiheessa esittämänsä vetoomuksen globaalista tulitauosta maailmaan. Hänen mukaansa sotien ja konfliktien jatkumisessa on vain yksi varma voittaja: koronavirus. Maailmanlaajuinen tulitauko pitäisi Guterresin mukaan saada aikaa vuoden loppuun mennessä.

– Meillä on sata päivää aikaa ja kello käy, hän sanoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maansa olevan valmis kansainväliseen yhteistyöhön ja tarjosi Venäjän kehittämää "turvallista ja tehokasta" Sputnik V -rokotetta ilmaiseksi YK:n henkilöstölle, jos he sitä haluavat.

Koronaviruksen leimaamassa YK-kokouksessa pandemia varasti pääosan puheiden sisällöstä muilta teemoilta. Putin korosti YK:n turvallisuusneuvosto viiden pysyvän jäsenmaan veto-oikeuden säilyttämisen tärkeyttä ja uudisti ehdotuksensa kyseisten maiden huippukokouksesta "kunhan epidemiatilanne sen sallii".

Presidentti Xi puolestaan lupasi puheessaan Kiinan hiilidioksidipäästöjen kasvun taittuvan vuoteen 2030 mennessä.

Presidentti Sauli Niinistön pitämä Suomen puhe esitetään YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona.