Tutkija vaatii Suomelta nopeita koronatoimia toiveajattelun sijaan: Anniskeluun ja aukioloihin rajoituksia, maskit kunnolla käyttöön

Apulaisprofessori ja geenitutkija Tuuli Lappalainen on huolissaan koronatapausten lisääntymisestä.

Yhdysvaltain Columbian yliopiston apulaisprofessori, geenitutkija Tuuli Lappalainen vaatii Suomelta ripeitä toimia koronaepidemian suhteen.

– Suomen epidemian nykytila ei ole vielä katastrofi, mutta jatkuvan kasvun trendi ei ole kestävä. Monet muut maat ovat jo pahassa lirissä, Lappalainen kirjoittaa Twitterissä.

Tutkija vaatii maltillisia, proaktiivisia (ennakoivia) rajoitusten tiukennuksia, jotta olisi mahdollista välttää myöhemmin tiukemmat rajoitustoimet.

– Joukkoaltistusten vähentämisellä on iso vaikutus. Anniskelua ja aukioloaikoja pitäisi rajoittaa – pieni inhimillinen ja taloudellinen hinta suhteessa riskeihin. Maskit kunnolla käyttöön, myös nuorille koulussa. Ryöpsähdykset nitistettävä rivakasti Kuhmon tyyliin, Lappalainen listaa.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on kertonut kannattavansa anniskelun "Viron mallia". Viro on päättänyt kieltää alkoholin yömyynnin koronatartuntojen lisääntymisen vuoksi ensi viikonlopusta lähtien.

Maskit kunnolla käyttöön, myös nuorille koulussa.

Apulaisprofessori, geenitutkija Tuuli Lappalainen Twitterissä

Tuuli Lappalainen muistuttaa, että Suomessa tehdään paljon oikeitakin asioita, esimerkiksi koronatestaus on saatu pyörimään hyvin.

– Mutta terveyden ja talouden vastakkainasettelulla, toiveajattelulla, ja reaktiivisella toiminnalla voidaan hyvistä asetelmista päätyä vaikeaan tilanteeseen. Se on vältettävissä jos toimitaan nyt.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka