Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hallituksen työllisyystavoite karkaa vuosikymmenen loppuun

Hallitus päätti uusista työllisyystoimista. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen / STT

Työllisyyden lisääminen jää myös tulevien hallitusten tehtäväksi. Hallitus onnistui odotetusti kokoamaan listan, jolla työllisyyttä kasvatettaisiin noin 30 000 ihmisen verran, mutta aikataulua on venytetty vuoteen 2029.

Budjettiriihessä väännetty työllisyystoimien paketti kasvattaisi työllisten määrää valtiovarainministeriön laskelman mukaan 31 000–36 000 ihmisellä. Hallitus esitteli kokonaisuutta keskiviikkona yhdessä ensi vuoden budjetin kanssa.

Yhä useampien ihmisten saaminen töihin on keskeisimpiä keinoja, joilla julkista taloutta yritetään vakauttaa. Ensi vuoden budjettiesitys on 10,8 miljardia euroa alijäämäinen ja valtion velan odotetaan kasvavan 135 miljardiin euroon.

Koronakriisin takia hallituksen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta on jo karannut. Keskiviikkona kävi selväksi, että myös konkreettinen tavoite kymmenistätuhansista työllisistä vaatii lisäaikaa.

Hallituksen odotettiin kiristävän työllisyystavoitettaan, mutta kyse on lähinnä päivityksestä. Uuden tavoitteen mukaan työllisten määrän pitäisi kasvaa 80 000 ihmisellä, eikä 60 000:lla kuten aiemmin suunniteltiin, mutta vasta tätä vaalikautta pidemmällä tähtäimellä. Tuleville vaalikausille ulottuva tavoite ei ole enää yksin tämän hallituksen käsissä, vaan se voi vain toivoa työn jatkumista.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan osa toimista vaikuttaa hyvinkin nopeasti, kun taas osa vaatii enemmän aikaa.

– Miksi aikahaarukka on niin pitkä, liittyy siihen arvioon, minkälaisia toimia tähän kokonaisuuteen kuuluu ja miten ne lähtisivät vaikuttamaan, Saarikko vastasi.

Hänen mukaansa lisätoimia arvioidaan ensi kevään kehysriihessä.

Työttömän haettava nollasta neljään työpaikkaa

Hallituksen työllisyyspaketissa isoimmat palaset ovat työvoimapalveluiden uudistaminen (9 500–10 000 työllistä) sekä kiinnipitäminen vanhemmista työntekijöistä (10 000–12 000).

Työvoimapalveluita uudistetaan Saarikon mukaan siten, että työttömän oikeudet ja velvollisuudet ovat tasapainossa.

– Tämä tarkoittaa työnhakuvelvoitteita, kohtuullisia ja tehokkaita karensseja, mutta myös parempia ja yksilöllisempiä työvoimapalveluita.

Käytännössä työtön "kohdataan" työttömyyden alkuvaiheessa kahden viikon välein. Työnhakijan on haettava 0–4:ää työpaikkaa kuukaudessa riippuen alueen työmarkkinatilanteesta ja työkyvystä. Lähtökohtana on neljän paikan hakeminen kuukaudessa.

Työnhausta olisi raportoitava kuukausittain. Jos velvoitteesta lipsuu, seuraa ensin huomautus ja sen jälkeen työttömyysetuuden menetys viideltä päivältä ja jatkuessaan kymmeneltä päivältä.

Hallitus panostaa palveluiden parantamiseen 70 miljoonaa euroa.

Järjestöille aikaa marraskuun loppuun

Myös ikääntyneet työntekijät on arvioitu ryhmäksi, jonka työllisyyden kasvattamisessa olisi erityisen paljon mahdollisuuksia. Hallitus antaa työmarkkinakeskusjärjestöille marraskuun loppuun asti aikaa pohtia, miten yli 55-vuotiaat saataisiin pysymään töissä nykyistä laajemmin. Järjestöjä pyydetään löytämään keinot työllisyystavoitteen saavuttamiseksi, mikä saattaa tarkoittaa heikennyksiä eläkeputkeen eli työttömyysturvan lisäpäiviin, joita maksetaan ennen eläkkeelle pääsyä.

Saarikon mukaan hallitus tekee itse päätökset, jos järjestöt eivät tavoitteeseen pääse.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK on ollut jo ennalta varautunut, koska se pelkää eläkeputken poiston johtavan ikääntyneiden köyhyyteen. Järjestö on ollut myös huolissaan siitä, miten ihmiset ylipäätään jaksavat jatkaa työelämässä.

Muista keinoista oppivelvollisuuden laajentamisen odotetaan kasvattavan työllisyyttä 1 600 ihmisellä. Myös palkkatukea uudistetaan, ja lopulta myös varhaiskasvatusmaksuja päädyttiin alentamaan.

– Todennäköistä on, että päätöksen myötä merkittävä määrä perheitä nousee maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin. Tähänkin lisäsatsaus on 70 miljoonaa euroa, Saarikko kertoi.

Paikallisesta sopimisesta ei tehty ratkaisuja. Työttömyysturvan uudistamista pohtivaan ryhmään jää puolestaan pohdittavaksi ajatus ansioturvan porrastamisesta työssäoloajan mukaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka