Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Suomi lähettää materiaaliapua Kreikkaan Morian leirin tuhoja paikkaamaan

Palossa tuhoutuneen Morian leirin asukkaat ovat palon jälkeen eläneet muun muassa teltoissa ja hylätyissä rakennuksissa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Suomi lähettää materiaaliapua Kreikkaan tulipalossa tuhoutuneen Morian leirin takia, kertoo sisäministeriö. Materiaaliapuna toimitetaan suihkutelttoja, makuualustoja, huopia ja käsisaippuaa.

Apu toimitetaan ministeriön mukaan EU:n pelastuspalvelumekanismilla, jonka kautta Kreikka oli pyytänyt apua. Kreikan viranomaiset olivat pyytäneet materiaaliapua muilta EU-mailta, koska tulipalon vahingot ovat mittavat.

Materiaalit lähetetään pelastuspalvelumekanismin kautta osana unionin yhteistä avustusoperaatiota.

Sisäministeriö on tehnyt yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin kanssa tarvikkeiden hankinnassa ja kuljetuksessa. Euroopan komissio rahoittaa osan kuljetuskustannuksista.

Viime viikolla syttynyt tulipalo tuhosi Lesboksen saarella sijainneen Morian leirin, jossa asui siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita. Noin 12 000 leirin asukasta on elänyt palon jälkeen muun muassa hylätyissä rakennuksissa ja jopa taivasalla.

Suomi on aiemmin kertonut vastaanottavansa Morian leiriltä yksitoista ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Tuhopoltosta syytettynä kuusi siirtolaista Afganistanista

Kreikan suurin siirtolaisten vastaanottoleiri tuhoutui tulipalossa viime viikon tiistaina. Leirillä syttyi keskiviikon ja torstain aikana vielä uusia tulipaloja.

Kreikan viranomaisten mukaan ainakin ensimmäinen tulipalo sytytettiin tahallaan sen jälkeen, kun positiivisen koronatestituloksen saaneita määrättiin karanteeniin. Tulipalosta on syytettynä neljä nuorta miestä sekä kaksi alaikäistä poikaa, jotka kaikki ovat lähtöisin Afganistanista.

Kreikan hallitus rakensi muutaman kilometrin päähän Moriasta telttaleirin noin 3 000 ihmiselle, mutta tähän mennessä sinne on saatu majoittumaan noin 1 200 siirtolaista. Uudelle leirille on tarkoitus saada majoitustilat 9 000 siirtolaiselle.

Kreikkaan on tullut vuoden 2015 jälkeen kymmeniätuhansia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita, joille on rakennettu kymmenittäin leirejä ja pakolaiskeskuksia. Vain pieni osa tulijoista on päässyt jatkamaan matkaansa muualle Eurooppaan loppujen jäädessä jumiin leireille, usein surkeisiin oloihin.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka