Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Navalnyin Novitshok-myrkytys vahvistui Ranskassa ja Ruotsissa – sairaalan mukaan Navalnyin tila on edelleen kohentunut, pystyy jo nousemaan sängystä

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia hoitavien lääkärien mukaan on vielä liian aikaista päätellä, toipuuko Navalnyi täysin myrkytyksestä. Kuva otettu joulukuussa 2019 Moskovasssa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Elokuun loppupuolella Venäjällä Tomskin kaupungissa myrkytetyn venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin vointi on kohentunut entisestään, kertoo häntä hoitava berliiniläinen Charite-sairaala.

Sairaalan ilmoituksen mukaan Navalnyi ei tarvitse enää hengityskonetta ja hän on pystynyt nousemaan pois sängystään lyhyiksi hetkiksi.

Laboratoriot Ranskassa ja Ruotsissa vahvistivat maanantaina, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän myrkyllä, kertoi Saksan hallituksen edustaja Steffen Seibert.

Seibertin mukaan Ranskan ja Ruotsin laboratorioihin on lähetetty Navalnyin uusia näytteitä riippumattomaan tarkastukseen. Tarkastuksen tulokset vahvistavat saksalaislääkärien aikaisemmat tulokset.

Seibertin mukaan Saksan viranomaiset odottavat edelleen tietoja kemiallisten aseiden kieltojärjestölle OPCW:lle lähetetyistä näytteistä.

– Kolmen laboratorion näytteiden perusteella Saksa kuitenkin uudistaa vaatimuksensa Venäjälle tapahtumien selvittämisestä. Tulemme olemaan läheisessä yhteydessä eurooppalaisiin liittolaisiimme tulevista toimista, Seibert sanoi.

STT kysyi kemiallisen aseen kieltosopimuksessa Verifinissä työskentelevältä professori Paula Vanniselta, onko OPCW pyytänyt Verifiniä tutkimaan Navalnyin näytteitä. Vannisen mukaan Verifin ei kerro, onko sille tullut lähetyspyyntöjä vai ei.

– OPCW ilmoittaa, jos ilmoittaa, ja nekään ei yleensä ilmoita, mille laboratorioille lähettävät näytteitä tutkittavaksi. Meillä on täydelliset luottamukselliset sopimukset heidän kanssaan, eli me emme voi näistä asioista kertoa, Vanninen sanoi.

Novitshokin uusi variantti?

Saksalaislehdissä on jo aikaisemmin uumoiltu, että myrkky olisi Novitshokin uusi variantti, joka toimisi aiempaa hitaammin mutta tappavammin. Saksalaisen Zeit-lehden vahvistamattomien tietojen mukaan näytteitä aiemmin tuntemattomasta Novitshok-myrkystä oli saatu Navalnyin käsistä ja hänen vesipullonsa kaulasta.

Navalnyi myrkytettiin elokuussa, kun hän oli kertomassa niin sanotusta älykkäästä äänestämisestä Siperiassa. Siinä ääniä keskitetään valtapuolue Yhtenäisen Venäjän vastustajille.

Navalnyia hoidettiin ensin Venäjällä, mistä hänet siirrettiin Berliiniin. Hän oli ensin keinotekoisessa koomassa ja hengityskoneessa, mutta hänet on sittemmin herätetty. Oppositiojohtajaa hoitavien lääkärien mukaan on vielä liian aikaista päätellä, toipuuko Navalnyi täysin myrkytyksestä.

Macron kehotti Venäjää selvittämään pikaisesti murhayritystä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kehotti maanantaina Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia selvittämään pikaisesti Aleksei Navalnyin murhayritystä. Macron ja Putin puhuivat puhelimessa maanantaina.

Macron kertoi Putinille puhelinkeskustelussa, että on "välttämätöntä selvittää, viivytyksettä, murhayrityksen olosuhteista ja kuka siitä on vastuussa". Macron kertoi puhelinkeskustelussa Putinille myös ranskalaislaboratorion tutkimuksesta, joka vahvisti Navalnyin joutuneen myrkytetyksi Novitshok-ryhmän myrkyllä.

Presidentti Putin puolestaan tuomitsi puhelinkeskustelussa Venäjään kohdistuvat perusteettomat syytökset.

Venäjä on aiemmin kiistänyt tiedot myrkytyksestä ja vaatinut päästä kuulemaan Navalnyia ja tutkimaan itse näytteitä. Putinin edustaja Dmitri Peskov sanoi perjantaina, ettei Venäjä ota vastaan muiden maiden määräyksiä siitä, millaisiin oikeudellisiin toimiin sen pitäisi ryhtyä.

Peskovin mukaan Venäjä on halukas tutkimaan tapausta, mutta ei voi avata rikostutkintaa saksalaisten esiin tuomien asioiden perusteella, "varsinkin kun analyysit on tehty saksalaisessa sotilaslaboratoriossa".

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka