Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korean Kim Jong-un liehitteli Trumpia imartelulla ja kukkaiskielellä, kertoo uusi kirja

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un imarteli ja liehitteli presidentti Donald Trumpia kirjeissään niin tehokkaasti, että Trump kehui kannattajilleen, että miehet olivat "rakastuneet toisiinsa". Kimin ja Trumpin kirjeenvaihdosta kerrotaan veteraanitoimittaja Bob Woodwardin uudessa kirjassa. "Rage" (raivo) perustuu Trumpin haastatteluihin ja se julkaistaan virallisesti ensi viikolla.

Kim kutsuu kirjeissään Trumpia "teidän ylhäisyydeksenne" ja sanoo, että heidän välisensä "syvä ja erityinen ystävyys toimii kuin taikavoima".

– En voi unohtaa sitä historian hetkeä, kun pidin Teidän Ylhäisyytenne kädestä kauniissa ja pyhässä paikassa, koko maailman seuratessa suurella mielenkiinnolla ja toivon voivani elää tuon kunnian päivän uudelleen, Kim kirjoitti Trumpille jouluna 2018, viitaten miesten ensimmäiseen tapaamiseen Singaporessa.

Trump vastasi, että vain hän ja Kim voivat yhdessä ratkaista maiden välisten suhteiden ongelmat ja lopettaa 70 vuotta kestäneen vihanpidon.

– Siitä tulee historiallista, Trump intoili kirjeessä Kimille.

Singaporen tapaaminen oli ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Korean johtaja ja istuva Yhdysvaltain presidentti tapaisivat. Tapaamisten anti on jäänyt kauniista sanoista huolimatta vähäiseksi, eikä Pohjois-Korea ole suostunut luopumaan ydinaseistaan.

Neuvottelut ovat olleet jumissa viime vuoden epäonnistuneen Hanoin huippukokouksen jälkeen, mutta Trump on jatkanut Kimiltä saamiensa kirjeiden ylistämistä. Trump on sanonut saaneensa Kimiltä "hyvin kauniita" ja erinomaisia kirjeitä.

Kirjassaan Woodward kertoo, että keskustiedustelupalvelu CIA ei ole saanut pääteltyä, kuka kirjoitti ja muotoili Kimin kirjeet. CIA pitää niitä kuitenkin "mestariteoksina" siinä, miten ne taitavasti yhdistyvät imartelun ja Trumpin tarpeen olla historian keskipisteenä.

Trump vähätteli virusta tietoisesti

Kirjassa kerrotaan myös Trumpin reaktiosta koronavirukseen. Presidentin kerrotaan myöntäneen, että hän yritti vähätellä koronaviruksen vaaraa pandemian varhaisvaiheessa.

– Halusin koko ajan väheksyä sitä, Trump sanoo CNN:n mukaan Woodwardille maaliskuussa.

– Haluan yhä väheksyä sitä, koska en halua aiheuttaa paniikkia, Trump sanoo keskustelussa Woodwardin kanssa.

Keskustelu nauhoitettiin.

Sitä vastoin aikaisemmissa Woodwardin haastatteluissa Trump korosti ymmärtäneensä, että virus on "tappavaa tavaraa", joka on paljon tavanomaista flunssaa vaarallisempi.

Kuitenkin julkisuudessa Trump on toistuvasti kertonut amerikkalaisille, että virusta ei tarvitse pitää kovinkaan suurena vaarana ja että se "katoaa" itsestään.

Mielipidekyselyt osoittavat, että noin kaksi kolmasosaa amerikkalaisista ei hyväksy Trumpin koronaan liittyvää toimintaa.

Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany sanoi toimittajille, että vähättelemällä vaaraa Trump halusi tyynnytellä yleisöä.

– On tärkeää ilmaista luottamusta, on tärkeää ilmaista levollisuutta. Presidentti ei ole koskaan valehdellut amerikkalaiselle yleisölle covidista, McEnany sanoi.

Woodwardin kirja julkaistaan 15. päivä syyskuuta.