Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona synkensi pk-yritysten näkymät: joka kolmas arvioi suhdanteiden heikkenevän

Koronakriisi on lähes tuplannut heikkeneviin näkymiin varautuvien pienten ja keskisuurten yritysten määrän Suomessa, kertoo pk-yritysbarometri.

Pk-yrityksistä 32 prosenttia arvioi suhdanteiden heikkenevän tulevan vuoden aikana. Edellisessä barometrissä helmikuussa juuri ennen koronaepidemian alkua Suomessa samaa arvioi 17 prosenttia vastaajista. Paranevia näkymiä ennustaneiden yritysten osuus on laskenut 26 prosentista 21 prosenttiin. Loput 47 prosenttia vastanneista uskovat niiden pysyvän ennallaan.

Yhteenlaskettuna saldoluku laski siis arvoon –11, kun keväällä se vielä oli +9. Saldoluku laski 20 yksikköä puolen vuoden takaisesta mittauksesta.

– Muutos on poikkeuksellisen suuri ja nopea. Viimeksi vastaavaa nähtiin finanssikriisin aikoihin. Tällä kertaa sukellus jäi onneksi hieman pienemmäksi kuin finanssikriisissä, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kertoo tiedottessa.

Heikoimmat saldoluvut annettiin teollisuuden ja kaupan aloilla sekä niitä pykälän positiivisemmat rakentamisen ja palveluiden parissa.

Malinen kertoo tiedotteessa, että yritysten tiukka kassatilanne ei mahdollista riittävää varautumista mahdolliseen toiseen korona-aaltoon. Barometrissä noin viidennes yrityksistä kertoo vaikeuksista maksujen hoitamisessa viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Yrittäjät ja Finnvera julkaisevat pk-yritysbarometrin kahdesti vuodessa. Tuoreimpaan kyselyyn vastasi 5 100 yritystä.