Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian ja EU:n neuvotteluja varjostavat mediatiedot Britannian aikeista vesittää aiemmin laadittu erosopimus

Britannian EU-eron jälkeisissä neuvotteluissa aika on käymässä vähiin, ja tunnelma neuvottelujen ympärillä on kiristymässä. Tällä viikolla alkaa kahdeksas neuvottelukierros, mutta odotukset edistyksestä ovat vähäiset.

Etenemisen sijaan ilmassa on jopa takapakin ottamisen merkkejä.

Talouslehti Financial Timesin mukaan Britannian pääministeri Boris Johnson kaavailee uutta lakia, joka vesittäisi osan viime vuonna sovitusta erosopimuksesta. Lehden haastattelemien lähteiden mukaan laki puuttuisi Pohjois-Irlannin tulleihin sekä valtionapuun.

Pohjois-Irlannin kysymys oli aikanaan yksi eroneuvottelujen vaikeimmista, ja sovitussa järjestelyssä pyrittiin takaamaan se, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen raja pysyisi auki.

Järjestelyyn kuuluu muun muassa se, että Pohjois-Irlannista muualle Britanniaan kulkevaan tavaraliikenteeseen tulisi tullimuodollisuuksia.

Erosopimuksen toimeenpano on edelleen kesken. Britannian hallituksen tiedottaja kertoi Financial Timesille, että hallitus ahkeroi Pohjois-Irlannin järjestelyssä jäljellä olevien pulmien ratkaisemiseksi.

Barnier: Allekirjoitettua on kunnioitettava

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier korosti ranskalaisen France Inter -radiokanavan haastattelussa, että sovitusta erosopimuksesta on pidettävä kiinni. Barnier sanoi keskustelevansa asiasta vastaparinsa, Britannian pääneuvottelijan David Frostin kanssa.

– Kaikkea allekirjoitettua on kunnioitettava, Barnier sanoi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittasi luottavansa siihen, että Britannian hallitus laittaa erosopimuksen käytäntöön. EU:n näkökulmasta erosopimuksen täysi toimeenpano on edellytys uuden suhteen solmimiselle.

– Irlannin ja Pohjois-Irlannin järjestely on välttämätön saaren rauhan ja vakauden sekä (EU:n) sisämarkkinoiden eheyden suojelemiseksi, von der Leyen tviittasi.

Johnson haluaa valmista reilussa kuukaudessa

Uuden neuvottelukierroksen alla pääministeri Johnson antoi myös takarajan kauppasopimuksen synnylle. Johnsonin mukaan takaraja on nyt 15. lokakuuta.

Jos sopimusta ei synny määräaikaan mennessä, vapaakauppasopimusta tuskin tahojen välille syntyy, pääministeri sanoi kansliansa julkaisemassa tiedotteessa.

Euroopan unioni on jo aiemmin antanut ymmärtää, että sopimuksen olisi valmistuttava viimeistään lokakuun puolivälissä, jotta se saataisiin käännettyä ja ratifioitua unionissa Britannian EU-eron siirtymäkauden aikana.

Johnson ei ole kuukausiin halunnut ottaa kantaa eräpäivään. Nyt hän kuitenkin sanoi tiedotteessa, että lokakuun 15. on viimeinen mahdollinen päivä yhteisymmärrykselle, jos sopimuksen on tarkoitus olla voimassa vuoden loppuun mennessä.

– Ei ole mitään järkeä ajatella tätä ajankohtaa pidemmälle. Jos emme pääse sopuun siihen mennessä, en näe, että välillämme olisi vapaakauppasopimus, Johnson sanoi.

Kauppaan WTO:n säännöillä

Britannia erosi EU:sta tammikuussa, ja siirtymäkausi päättyy tämän vuoden lopussa. Siirtymäkauden aikana esimerkiksi kaupankäynti on jatkunut vanhoilla säännöillä.

Jos sopimusta uudesta suhteesta ei ole saavutettu vuoden loppuun mennessä, kaupankäyntiin on luvassa merkittäviä esteitä, sillä EU siirtyisi käymään Britannian kanssa kauppaa Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä.

Johnson arvioi, että Britannialla voisi ilman sopua olla samantyyppinen sopimus kuin Australialla tai Kanadalla. Australia käy EU:n kanssa kauppaa Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöihin ja maksuihin nojaten. Johnsonin hallinto on kuitenkin ajanut Britannialle suopeampaa sopimusta.

EU:n puolelta on korostettu, että sopimus Britannian kanssa ei voi olla esimerkiksi Kanadan vapaakauppasopimuksen kaltainen, koska Britannia on EU:lle huomattavasti läheisempi kauppakumppani.