Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Facebook yrittää torjua valheellista tietoa USA:n vaalien ympärillä – Zuckerberg pelkää tulosten viivästymisen aiheuttavan levottomuuksia

Sosiaalisen median jätti Facebook on ilmoittanut toimista, joilla se pyrkii torjumaan disinformaatiota Yhdysvaltain tämän syksyn vaaleissa.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi muun muassa, ettei se hyväksy enää vaaleja edeltävällä viikolla uusia poliittisia mainoksia.

Facebook aikoo myös poistaa sisällön, jossa väitetään, että äänestämällä saa koronaviruksen. Somejätti aikoo myös lisätä linkin viranomaisten koronavirussivuille sellaisiin postauksiin, joissa vaikutetaan kannustavan koronaviruksen varjolla ihmisiä jättämään äänestämättä.

Facebook lisää oman infolätkänsä sellaiseen sisältöön, jossa yritetään murentaa vaalien uskottavuutta esimerkiksi väittämällä laillisten äänestysmetodien johtavan vaalipetokseen.

Jos joku ehdokkaista yrittää julistautua voittajaksi ennen kuin lopulliset tulokset ovat tiedossa, Facebook lisää sisältöön linkit Reutersin ja vaaliviranomaisten tulospalveluihin.

– Nämä eivät ole tavanomaiset vaalit. Meillä kaikilla on vastuu suojella demokratiaamme, Zuckerberg kirjoitti.

Yhdysvalloissa on ollut vaalien lähestyessä pelkoja siitä, että presidentti Donald Trump saattaa kiistää vaalien tuloksen, jos hän häviää. Trump on kylvänyt jo pidempään epäluottamusta esimerkiksi postiäänestystä kohtaan.

Yhtenä pelkona on, että Trump julistautuu vaali-iltana voittajaksi siinä vaiheessa, kun vielä suuri osa postiäänistä on laskematta. Postiäänten suuren osuuden vuoksi lopullisten tulosten saamisessa voi mennä totuttua pidempään.

– Olen huolissani siitä, että kun maamme on niin jakautunut, ja vaalitulosten saamisessa voi mennä päiviä tai jopa viikkoja, riski levottomuuksiin ympäri maata voi kasvaa, Zuckerberg sanoi.

Facebook sai neljän vuoden takaisissa presidentinvaaleissa kritiikkiä siitä, ettei se puuttunut tarpeeksi disinformaation levittämiseen. Facebook on monille yhdysvaltalaisille tärkeä uutislähde.