Lakimuutos valmisteilla: Lento- ja laivamatkustajat eivät pääsisi Suomeen ilman negatiivista koronatestiä – Suomen kansalaiset ja vakituiset asukkaat välttyvät testipakolta

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee pikavauhtia lakimuutosta, jonka perusteella kuljetuspalvelujen tarjoajat joutuvat vaatimaan Suomeen tulevilta matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestistä.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo STT:lle, että negatiivisen koronatestin vaatimus ei koskisi suomalaisia tai Suomessa vakituisesti asuvia ulkomaalaisia matkustajia. Harakka totesi, ettei lakiin suunniteltu vaatimus testauksesta lähtömaissa ohita perustuslakiin kirjattua oikeutta palata kotimaahan.

– On varsin todennäköistä, että tämä ei tule koskemaan Suomen kansalaisia tai Suomessa pysyvästi asuvia. Perustuslain yli ei tietenkään ole edellytyksiä tässä mennä, Harakka sanoi.

Testivaatimus voisi käytännössä helpottaa tuloa Suomeen maista, joissa koronatilanne on huonompi kuin Suomessa.

– Tarkoitus on, että matkailu Suomeen olisi mahdollista ja terveysturvallista, Harakka sanoi.

Harakan mukaan uusi sääntö tarkoittaisi käytännössä, että esimerkiksi Lappiin jouluksi matkustavat brittituristit voisivat tulla maahan, kunhan heillä on esittää negatiivinen koronatodistus.

Yksityiskohtia vielä ratkomatta

Monet käytännön yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä ratkaisematta, kuten se, miten kohdeltaisiin nykyisessä liikennevalojärjestelmässä vihreiksi luokiteltavia maita.

Harakan mukaan tarkoitus on, että mahdollisista poikkeuksista ja reunaehdoista säädettäisiin tautitilanteen muutosten perusteella erillisellä asetuksella, jota on helpompaa muuttaa kuin lakia.

– Ilmiselvästi tässä tulee monia yksityiskohtia, jotka täytyy asetuksen tasolla ratkoa, Harakka sanoi.

Selvitettävänä on myös, onko testeille ja niistä annettaville todistuksille jotain standardoituja edellytyksiä. Harakan mukaan sosiaali- ja terveysministeriön on määrä arvioida, onko olemassa yleisesti hyväksyttyjä testejä.

Ei juuri vaikutusta rajaliikenteeseen

Kaavailtua koronatestivaatimusta ei sovellettaisi rajaliikenteessä, jossa kuljetaan esimerkiksi yksityisautolla tai jalan. Koska lakihanke on liikenneministeriön alla, tulee se koskemaan vain kuljetusyrityksiä.

Valmisteilla oleva lakiesitys on määrä antaa eduskunnalle 24. syyskuuta, ja se voisi astua voimaan aikaisintaan lokakuussa, Harakka arveli.

Kyseessä olisi määräaikainen laki, joka olisi voimassa ensi vuoden loppuun. Lakiesitys on määrä lähettää lausuntokierrokselle ensi viikolla.

Lakiesitys on osa laajempaa lakiuudistusta, jota on valmisteltu kesän aikana. Säädösmuutosten tarve tuli ilmi kun paljastui, että Skopjesta saapuvilla lennoilla oli useita tartunnan saaneita matkustajia. Lennot keskeytettiin lopulta liikenne- ja viestintävirasto Traficomin päätöksellä.

– Päivittäisessä ulkomaanliikenteessä olisi tehokkainta, että lennoilla, laivoilla, busseissa ja junissa kuljetuksen järjestäjä velvoitetaan huolehtimaan ja tarkastamaan, että matkailijalla on todistus negatiivisesta testituloksesta, Harakka perusteli tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka