Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Charlie Hebdo aikoo julkaista muslimit raivostuttaneet pilakuvat uudelleen

Ranskalainen Charlie Hebdo -satiirilehti julkaisee uudelleen profeetta Muhammadia kuvaavat pilapiirrokset, jotka ovat suututtaneet muslimeja.

– Emme piiloudu tai anna koskaan periksi, kirjoitti lehden julkaisujohtaja ja suurin osakkeenomistaja Laurent Sourisseau pääkirjoitussivulla.

Lehden kannessa on kuvattuna kymmenkunta pilakuvaa, jotka julkaistiin ensimmäisen kerran tanskalaisessa Jyllands-Posten -lehdessä vuonna 2005 ja vuotta myöhemmin Charlie Hebdossa. Kannen keskellä on pilapiirtäjä Jean Cabutin piirtämä Muhammad-kuva.

Cabut tapettiin, kun kaksi islamistia tunkeutui lehden toimitukseen tammikuussa 2015.

– Meitä on usein tammikuun 2015 jälkeen pyydetty julkaisemaan pilakuvia Muhammadista, mutta olemme kieltäytyneet. Emme ole tehneet niin sen takia, että se olisi kiellettyä. Laki sallii sen, pääkirjoitussivulla muistutettiin.

– Olemme halunneet julkaista kuvia silloin kun siihen on hyvä syy, ja kun niiden julkaiseminen tuo lisäarvoa keskusteluun, kirjoitus jatkui.

Ranskassa on määrä keskiviikkona alkaa vuonna 2015 Charlie Hebdon toimitukseen sekä juutalaisten kosherkauppaan tehtyjä terrori-iskuja koskeva oikeudenkäynti. Iskut vaativat yhteensä 17 kuolonuhria, heistä kaksi poliiseja.

Syytettyinä on 14 ihmistä, joiden katsotaan auttaneen ratkaisevasti iskujen tekemisessä. Kolme syytetyistä ei ole paikalla oikeudessa, ja heidän uskotaan saaneen surmansa.

Veljekset tappoivat tusinan

Veljekset Said ja Cherif Kouachi tunkeutuvat tammikuussa 2015 rynnäkkökiväärein aseistettuina Charlie Hebdon -toimitukseen. Yhteensä he ampuivat 12 ihmistä, mukaan lukien pakotielle osuneen poliisin.

Lähtiessään toimituksesta Kouachit huusivat "kostaneensa profeetta Muhammadin puolesta", juuri lehden julkaiseman pilakuvan takia.

Veljekset tavoitettiin vasta pari päivää myöhemmin teollisuusalueelta pienessä kylässä 35 kilometriä Pariisista. Kirjanpainoyrityksen tiloihin piiritysrenkaan sisälle jääneet miehet kuolivat lopulta laukaustenvaihdossa poliisin kanssa.

Saman päivän aamuna Amedy Coulibaly oli hyökännyt Hyper Cacher -ruokakauppaan Pariisissa ja ampunut neljä juutalaista. Hän sanoi vapauttavansa muut panttivangit, jos Kouachin veljesten annettaisiin jatkaa pakoaan.

Poliisi teki kuitenkin rynnäkön kauppaan, surmasi Coulibalyn ja vapautti panttivangit. Coulibalyn uhreihin lukeutui myös yksi naispoliisi, joka oli pysäyttänyt Coulibalyn edellisenä päivänä ja jonka tämä ampui.

Korjattu klo 14.17: Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta, po. julkaista ei jukaista.