Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Baltian maat julistivat Valko-Venäjän presidentin ei-toivotuksi henkilöksi – useille ministereille myös maahantulokielto

Baltian maat ovat julistaneet yhteisiä pakotteita Valko-Venäjälle. Yhteensä kieltojen piiriin kuuluu 30 ihmistä.

Maat asettavat maahantulokiellon muun muassa maan presidentti Aljaksandr Lukashenkalle, tämän pojalle ja joukolle ministereitä ja virkamiehiä. Liettuan ulkoministerin Linas Linkeviciuksen mukaan eri maiden nimilistoissa voi kuitenkin olla myös eroja, vaikka listoilla onkin sama määrä ihmisiä.

Liettuan presidentin Gitanas Nausedan mukaan perusteena matkustuskielloille on kyseisten ihmisten osallistuminen presidentinvaalien tuloksen väärentämiseen ja väkivaltaan mielenosoittajia vastaan.

Listaan aiotaan ainakin Liettuassa lisätä jatkossa uusia nimiä. Ulkoministeriö on antanut sisäministeriön arvioitavaksi 118 nimen listan.

– Tämä ei mielestäni ole vain symbolinen askel, sillä Liettua on suosittu kulkusuunta Valko-Venäjän kansalaisille, ulkoministeri Linkevicius kommentoi.

Liettua harkitsee myös viisumiprosessin helpottamista

Ulkoministerin mukaan pelkkien pakotteiden lisäksi tulisi keskittyä myös Valko-Venäjän kansalaisten auttamiseen. Hallitus aikoo pian julkistaa hahmotelman paketista, johon sisältyy muun muassa apua hallinnon uhreille sekä mahdollisesti esimerkiksi stipendejä opiskelijoille ja tutkijoille, ministeri sanoi.

Liettua harkitsee ulkoministerin mukaan myös viisumiprosessin helpottamista valkovenäläisille.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu sanoi pitävänsä tärkeänä, että Valko-Venäjän kansalaisia ei rangaista.

EU valmistelee myös parhaillaan henkilöpakotteita Valko-Venäjää vastaan. Pakotelista on määrä hyväksyä ensi kuussa.

It-yritykset uhkaavat lähdöllä Valko-Venäjältä

Valko-Venäjällä maan ruplan arvo on ollut ennätysnopeassa laskussa, jota ovat vauhdittaneet viime viikkojen protestit itsevaltaista presidenttiä Lukashenkaa vastaan.

Ruplan arvo on tippunut 10 prosenttia viime viikkoina. Kuluneen vuoden aikana tiputus on ollut yhteensä 27 prosenttia muun muassa maan talouskasvun hyytymisen vuoksi.

Eräs nimettömänä pysytellyt paikallinen kuvasi uutistoimisto AFP:lle, että pankeista on loppunut ulkomaalainen valuutta sen jälkeen, kun valkovenäläiset ovat rynnänneet vaihtamaan säästöjään ulkomaan valuuttaan. Ruplien myyminen on ollut myös osa protestiliikehdintää.

Opposition viestintään käyttämässä Telegram-sovelluksessa on paitsi kehotettu ihmisiä vaihtamaan valuuttaa, myös ostamaan tuotteita mieluummin yksityisyrityksiltä kuin valtion omistamilta yrityksiltä. Tarkoitus on ollut tämän kautta horjuttaa Lukashenkan hallintoa.

Pääsyy rahan vaihtoon ovat kuitenkin taloushuolet, arvioi analyytikko Aleksandr Vasiljev uutistoimisto AFP:lle.

It-yritykset hermostuivat väkivaltaan ja internetin katkomiseen

Myös monet Valko-Venäjän it-yritykset ovat uhanneet lähteä maasta poliittisen tilanteen vuoksi. Valko-Venäjän menestys it-sektorilla on saanut kansainvälistäkin huomiota, minkä vuoksi yritysten lähtö olisi iso kolaus.

It-ala on hermostunut muun muassa siihen, että internetin käyttöä on laajasti rajoitettu tai estetty protestien aikana.

Yli 2 000 it-alalla työskentelevää on kirjoittanut avoimen kirjeen, jossa on vaadittu uusien vaalien järjestämistä, poliittisen väkivallan ja internetin häiritsemisen lopettamista.

Osa yrityksistä on uhannut jopa lähteä maasta, jos poliittisia vapauksia ei kunnioiteta.

Muun muassa venäläinen internetjätti Yandex on jo kertonut, että osa sen työntekijöistä on jo lähtenyt Minskistä sen jälkeen, kun viranomaiset suorittivat etsinnän yrityksen tiloissa. Työntekijät ovat myös siirtyneet etätöihin, ja Minskin työskentelytila on suljettu.

Myös viestisovellus Viber ilmoitti sulkevansa tilapäisesti toimistonsa Minskissä turvallisuushuolien vuoksi. Toimisto avattiin uudelleen viime viikolla.