Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Maanantaina yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema – Kainuun tartuntarypäs kasvaa, Jyväskylässä jopa kaksisataa joutumassa karanteeniin

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 334, mikä on 48 enemmän kuin edellisellä kahden viikon jaksolla. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Petteri Hiltunen, Samu Saatsi, Ville Mäkilä / STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi tänään yhdestä uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta. Viruksen aiheuttamaan tautiin on nyt kuollut Suomessa 336 ihmistä.

Sairaalahoidossa on THL:n mukaan nyt kymmenen ihmistä, joista yksi tarvitsee tehohoitoa. Sairaalahoidossa olevien määrä ja mahdolliset kuolemantapaukset ilmoitetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Uusia koronavirustartuntoja raportoitiin Suomessa tänään yhdeksän, THL kertoi. Yhteensä tartuntoja on nyt 8 086.

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 334, mikä on 48 enemmän kuin edellisellä kahden viikon jaksolla.

THL:n Solitalta tilaama Koronavilkku-sovellus tuli tänään ladattavaksi sovelluskauppoihin. Sovelluksen tarkoitus on havaita mahdolliset altistumiset hyödyntämällä puhelinten bluetooth-yhteyttä.

Kainuun koronaryppään tartuntamäärät kasvavat

Kainuun koronavirusryppäässä todettujen tartuntojen määrä on kasvanut jälleen eilisestä. Kainuun sote tiedottaa, että tartuntoja on todettu alueella yhteensä 18. Altistuneita arvioidaan tällä hetkellä olevan yhteensä 150–160.

Kainuun sote tiedottaa, että sen vanhuspalvelujen hoitokoteihin ja -yksiköihin on asetettu tästä päivästä eteenpäin toistaiseksi voimassa oleva vierailukielto. Se koskee myös Kuhmon terveyskeskussairaalan vuodeosastoa ja kehitysvammayksiköitä.

Kainuun soten pandemiapäällikkönä työskentelevä Olli-Pekka Koukkari kertoo STT:lle, että alueen koronavirusvyyhtiä on selvitetty koko viikonlopun yli. Kaikki altistuneet on tavoitettu.

– Perjantaiaamusta saakka, kun kaikki alkoi valjeta, olemme aamusta iltaan selvittäneet tilannetta. Öisin emme ole soitelleet ihmisille, vaikka töissä työntekijöitämme onkin ollut.

Tartunnan saaneista 16 on Kuhmosta, yksi Sotkamosta ja yksi Kajaanista. Maanantaiaamuna annettujen tietojen mukaan ensimmäiset 16 tartunnan saanutta ovat aikuisia ja heidän keski-ikänsä on alle 30 vuotta.

Pääosa altistumisista on todettu Kuhmon alueella. Myös kunnassa sijaitsevassa Tukena Kultakuusen palveluyksikössä on todettu altistumisia. Yksikkö tarjoaa apua ja asumispalveluja aikuisikäisille kehitysvammaisille henkilöille. Se on asetettu karanteeniyksiköksi, jolle on asetettu ulkopuolisten ehdoton vierailukielto.

Jyväskylässä korkein määrä uusia tartuntoja huhtikuun alun jälkeen

Koronatartuntojen määrä Jyväskylässä on korkein viime huhtikuun alun jälkeen ja altistuneita arvioidaan olevan jopa satoja, Jyväskylän kaupunki kertoo tiedotteessa.

THL ilmoitti tänään, että Jyväskylässä on todettu kaksi uutta koronatartuntaa. Tilastoissa eivät näy vielä tänä aamuna ilmoitetut uudet kahdeksan koronatartuntaa.

Tänä aamuna todetuista koronatartunnoista kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen . Tartuntojen vuoksi jopa kaksisataa ihmistä aiotaan asettaa karanteeniin joukkoaltistumisen vuoksi. Tartuntojen syynä ovat yksityisten ihmisten järjestämät tapahtumat, joissa on tapahtunut joukkoaltistumisia.

Lehden tietojen mukaan osa altistuneista on jo asetettu karanteeniin, mutta kaikkia ei ole vielä tavoitettu.

Tartuntaryppäiden lisäksi Jyväskylässä on todettu yksittäisiä tartuntatapauksia, joiden alkuperä ei ole tiedossa.

Jyväskylän kaupunki ilmoittaa olevansa huolissaan tartuntatapausten noususta ja on valmis asettamaan uusia rajoitustoimenpiteitä ja -suosituksia asukkaille, mikäli tartuntojen määrä jatkaa nousua.

– Tilanne Jyväskylässä on huolestuttava ja jokaisen asukkaan on nyt suhtauduttava siihen erityisellä vakavuudella. Omalla käytöksellämme vaikutamme nyt tartuntojen leviämiseen, ja vain noudattamalla turvallisuusohjeita voimme välttää laajojen rajoitustoimenpiteiden käyttöönoton, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä painottaa kaupungin tiedotteessa.

Vantaa tehostaa koronavirustestausten johtamista Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Vantaan kaupunki kertoi maanantaina vahvistavansa koronavirustestauksen ja muiden koronan edellyttämien toimien johtamista Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa taudin leviämisen ehkäisyä tehdään monen toimijan yhteistyönä.

Kokonaisuuden operatiivista johtoa ja koordinaatiota vahvistamaan Vantaan kaupunki perustaa Helsinki-Vantaan lentoaseman terveysturvallisuuden johtamisen tukiryhmän.

Uuden tukiryhmän johtajana toimii Husin lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo. Lentoaseman alueen toimivaltaisena tartuntatautiviranomaisena toimii Vantaan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen.

Kaupungin mukaan tarkoituksena on taata kaikille turvallinen matkustaminen ja palaaminen Suomeen. Perustettava ryhmä vastaa kentän operatiivisesta johtamisesta ja sen käyttöön palkataan tarvittavat lisäresurssit. Lisäksi asiakasohjausta ja testausten kohdentamista lentoasemalla tarkennetaan.

Vantaan kaupungin lisäksi moniammatillisessa viranomaisryhmässä on edustajat Husista, THL:stä sekä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka