Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Koronarajoituksia vastustava protesti päättyi Berliinissä lyhyeen, koska osallistujat eivät noudattaneet koronarajoituksia

Berliinin poliisi oli vaatinut mielenosoittajia mm. käyttämään kasvomaskeja. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Berliinin poliisi hajotti lauantaina koronarajoituksien vastustajien mielenosoituksen terveysriskin vuoksi.

Protestiin kokoontui noin 18 000 "koronavirukseen ja koronarajoitteisiin skeptisesti suhtautuvaa" kansalaista. Se kuitenkin päättyi lyhyeen, koska osallistujat eivät noudattaneet vaadittuja turvavälejä tai ohjeistuksia kasvomaskin käytöstä.

– Huolimatta toistuvista pyynnöistä valtaosa mielenosoittajista ei kunnioittanut edes vähimmäisiä säännöksiä sosiaalisen etäisyyden pitämisestä, joten poliisilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hajottaa protesti, poliisi kertoi Twitterissä .

Poliisi oli aikaisemmin vaatinut mielenosoittajia käyttämään kasvomaskeja, koska väki pakkautui tiukasti yhteen. Välillä mielenosoittajat istuivat paikoillaan ryhmissä.

– Emme voi sallia kymmenientuhansien kokoontuvan ja aiheuttavan tartuntariskiä, sanoi poliisipäällikkö Barbara Slowik.

Viranomaiset olivat varautuneet mielenosoitukseen komentamalla valmiuteen liki 3 000 poliisia ja tuomalla paikalle mellakantorjuntaan sopivaa välineistöä, muun muassa vesitykkejä.

Sekalainen joukko ihmisiä

Mielenosoituksen järjestäjät eivät alun perin saaneet lupaa protestiinsa, koska viranomaiset epäilivät, etteivät mielenosoittajat pidä kiinni turvaväleistä tai käytä kasvomaskeja. Lopulta oikeus kumosi viranomaisten kiellon ja antoi luvan mielenosoitukseen.

Elokuun alussa samanlainen koronarajoitusten vastainen mielenilmaus keräsi Berliiniin noin 20 000 ihmistä. Tuolloinkin poliisi hajotti lopulta mielenosoituksen, koska osallistujat eivät noudattaneet koronamääräyksiä.

Koronarajoitusten lisäksi protesteissa on vastustettu niin rokotteita, liittokansleri Angela Merkeliä kuin Microsoftin perustajaa Bill Gatesia, jota salaliittoteoreetikot ovat syyttäneet koronalla rahastamisesta.

Deutsche Wellen mukaan paikalla oli myös perheitä, jotka kertoivat olevansa paikalla vain puolustaakseen oikeuttaan osoittaa mieltä.

Protesti on saanut tukea muun muassa Saksan äärioikeistolta.

Oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen kansanedustaja Leif-Erik Holm ylisti mielenosituksen sallimista "voitoksi vapaudelle", kun taas vasemmistolaisen Die Linke -puolueen Anne Helmin kanta oli toinen.

– Rasismia, juutalaisvastaisuutta, äärioikeistolaisuutta ja natseja ei tule sietää. Kehotan kaikkia berliiniläisiä lähtemään kaduille vastamielenosoituksiin, Helm vaati.

Koronarajoitteita kiristetty

Koronavirustartuntojen määrä Saksassa on tasaisesti koko ajan noussut.

Torstaina Saksassa kiristettiin jälleen koronamääräyksiä. Muun muassa kasvomaskin käyttämättä jättämisestä paikoissa, joissa sitä tulisi käyttää, seuraa vähintään 50 euron sakko.

Liittokansleri Angela Merkel sanoi perjantaina, että viruksen vastainen taistelu vaikeutuu syksyn ja talven kuukausina entisestään.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka