Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viljasato notkahtaa viime vuodesta – ruissato ei kata kotimaista kulutusta

Tämän vuoden viljasato on jäämässä selvästi viimevuotista heikommaksi, arvioi Luonnonvarakeskus (Luke). Suurin romahdus on ruissadossa, jonka arvioidaan jäävän alle puoleen viimevuotisesta.

Viime vuonna ruista puitiin suomessa 183 miljoonaa kiloa, tänä vuonna ollaan jäämässä alle 70 miljoonaan kiloon. Kokonaisuudessaan kaikkien viljojen sato pienenee satoarvion mukaan 15 prosenttia.

– Ruissatoarvio ei kata kotimaista vuosittaista käyttöä. Rukiin vuosittaiset satovaihtelut ovat viime vuosina olleet suuria, pääosin kylvöalan vaihtelun vuoksi, toteaa Luken tilastopalveluiden yliaktuaari Anneli Partala tiedotteessa.

Ruista käytetään Suomessa noin sata miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä jäätiin reilusti myös toissa vuonna, jolloin sato oli vain 42 miljoonaa kiloa.

Herneiden määrä lähes kaksinkertaistuu

Lähimmäs viime vuoden satoa pääsee viljoista tänä vuonna kaura, jonka arvioidaan notkahtavan vain muutamalla prosentilla. Ohra ja vehnä ovat jäämässä edellisvuodesta 15 prosenttia.

Syy siihen, ettei rukiin romahdus näy kokonaisluvuissa enempää, on sen alkujaankin pieni osuus viljoista. Siinä missä ruista odotetaan nyt 70 miljoonaa kiloa, ohraa ja kauraa tuotetaan yli miljardi kiloa. Vehnääkin on luvassa 750 miljoonaa kiloa.

Muiden viljelykasvien tilanne on valoisampi. Rypsin ja rapsin tuotanto on toki vähenemässä 21 prosenttia, mutta hernetuotanto kasvamassa 87 prosenttia. Kasvua odotetaan myös perunan ja härkäpavun satoon.

Hernesadon kasvua selittää sen kasvanut kylvöala. Luken tiedotteen mukaan herneen kylvöala ohitti perunan ensimmäistä kertaa satavuotisen tilastohistorian aikana.