Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajien luottamus kääntyi jälleen laskuun – "koronatartuntojen lisääntyminen on merkittävä syy luottamuksen laskuun"

Kuluttajien luottamus on kääntynyt elokuussa laskuun alkukesän kohenemisen jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan luottamusindikaattori oli elokuussa –5,1, kun se oli heinäkuussa –1,6 ja kesäkuussa –3,9.

Erityisesti käsitys Suomen taloustilanteen kehityksestä vuoden sisällä painui alaspäin. Kuluttajista 46 prosenttia uskoi Suomen talouden huononevan vuoden aikana, kun viime kuussa ja myös viime vuoden elokuussa luku oli 39 prosenttia.

Usko oman talouden kehityksestä tulevan vuoden aikana sen sijaan säilyi suurin piirtein viime kuun tasolla. Myös odotus yleisen työttömyyden lisääntymisestä vuoden aikana oli yleisempää kuin viime kuussa, kun taas odotukset omasta työttömyyden uhasta pysyivät suurin piirtein muuttumattomina.

Kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Opiskelijat olivat selvästi optimistisin väestöryhmä, yrittäjät puolestaan pessimistisin.

Tilastokeskuksen seurannan mukaan kuluttajien luottamus sukelsi keväällä ja oli syvimmillään huhtikuussa –13,9. Luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on –1,8. Sen luottamustiedot perustuvat kuukausittaiseen kyselyyn, johon elokuussa vastasi vajaa 1 100 Suomessa asuvaa ihmistä.

Ekonomistit: Koronanäkymät huolestuttavat kuluttajia

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi tiedotteessa, että kuluttajaluottamuksen heikkeneminen oli odotettua, mutta silti huolestuttavan suurta, vaikka kotimainen kulutuskysyntä voi edelleen melko hyvin.

– Koronaepidemian toinen aalto saattaa huolestuttaa kuluttajia ja työttömyys pysyy murheena, vaikka taloudessa onkin nähty elpymistä, Kuoppamäki kirjoittaa.

Myös Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen arvioi Twitterissä , että koronatartuntojen lisääntyminen on merkittävä syy kuluttajaluottamuksen laskuun.

Kuoppamäen mukaan Suomen talous näyttäisi elpyneen kolmannella neljänneksellä verrattuna toiseen neljännekseen, mutta hän arvioi elpymisen tahdin hidastuvan loppuvuonna.

– Viime päivien yt-uutiset ja aie sulkea paperitehdas kertovat osaltaan tilanteen vaikeudesta. Samalla yritysten investointiaikeet pysynevät vaatimattomina, Kuoppamäki kirjoittaa.

Syksy näyttää vaikealta rakennustyömailla ja tehtaissa

Kuoppamäki kantaa huolta vientiteollisuuden tilauskannan supistumisesta ja rakentamisen hidastumisesta. Samoihin asioihin kiinnittää huomiota myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK oman suhdannetiedustelunsa pohjalta.

EK kertoo, että palveluiden ja vähittäiskaupan yritysten luottamus koheni elokuussa, kun taas rakentamisen ja teollisuuden näkymät pysyivät suurin piirtein viime kuun tasolla.

Vähittäiskaupan saldoluku on ainoana yli pitkän ajan keskiarvon. Myös vähittäiskaupan ja palvelualojen näkymät lähikuukausien myynnistä ovat kuitenkin varovaiset.

EK:n mukaan rakennusalan tilauskanta supistui elokuussa ja teollisuuden tuotannon odotetaan vähentyvän. Molempien alojen syksy näyttää vaikealta, sanoo liiton johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

– Uudisrakentamisen luvat ja teollisuuden saamat tilauksethan ovat vähentyneet pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta jo noin vuoden ajan. Työt vähenevät väistämättä ja vähintäänkin niin kauan, kun tilaukset laskevat, Pakarinen kirjoittaa.