Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:ssa kolme osavaltiota haastaa Trumpin hallinnon oikeuteen postijupakan vuoksi

Yhdysvalloissa kolme osavaltiota on haastanut presidentti Donald Trumpin hallinnon oikeuteen maata puhuttavan postijupakan vuoksi. Hallinnon on väitetty pyrkineen sabotoimaan marraskuisia presidentinvaaleja häiritsemällä Yhdysvaltain postilaitoksen (USPS) toimintaa.

New Yorkin, New Jerseyn ja Havaijin osavaltioiden lisäksi myös New Yorkin ja San Franciscon kaupungit ovat liittyneet mukaan oikeuskanteeseen.

Tiistaina jätetyn kanteen mukaan maan postilaitoksesta on tullut "poliittinen jalkapallo", jolla pyritään torpedoimaan liittovaltion tasoiset vaalit. Kanteessa arvioidaan, että Trumpin hallinto on pyrkinyt puuttumaan laitoksen toimintaan ja osavaltioiden suunnitelmiin laajentaa postiäänestystä koronakriisin vuoksi.

Kanteen jättämisestä kertoi New Yorkin osavaltion oikeusministeri Letitia James Twitterissä .

Jamesin mukaan Trumpin autoritaariset toimet vaarantavat paitsi Yhdysvaltain demokratian myös yhdysvaltalaisten terveyden ja taloudellisen hyvinvoinnin. Osavaltion oikeusministerin mukaan toimilla pyritään vain tukahduttamaan äänestäjiä.

Postiäänistä voi tulla viiveitä ääntenlaskentaan

Marraskuun presidentinvaaleissa ennakoidaan poikkeuksellisen suurta postiäänten määrää maan synkän koronatilanteen vuoksi.

Trump väittää, että postiäänestys johtaisi laajaan vaalivilppiin. Aiempien vaalien perusteella presidentin väitteelle ei ole löytynyt tukea. Uutistoimisto AFP:n mukaan myös Trump itse äänestää postitse.

Vuonna 2016 Trumpille vaaleissa hävinnyt Hillary Clinton arvioi Showtimen The Circus -ohjelman haastattelussa, että postiäänestyksen lisääntyminen voi aiheuttaa viiveitä ääntenlaskentaan eikä demokraattiehdokas Joe Bidenin tulisi tämän vuoksi myöntää tappiota ennen aikojaan. Clinton myös ennakoi, että republikaanit toivovat saavansa toivomansa tuloksen äänestyspaikalla annettujen äänten avulla eivätkä odota mahdollisesti myöhästyviä postiääniä.

Clinton itse sai neljä vuotta sitten presidentinvaaleissa enemmän ääniä, mutta hävisi Trumpille valitsijamiehissä.

----

Lähteenä myös: AFP