Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pk-yritysbarometrin ennakkotiedot: Koronakriisi jopa paransi joidenkin yritysten tilannetta, neljännes taas ei usko yrityksen toipuvan ennalleen

Neljännes yrityksistä koki koronakriisin jopa parantaneen yrityksen tilannetta, neljännes taas ei usko yrityksen toipuvan ennalleen, käy ilmi Pk-yritysbarometrin ennakkotiedoista. Yli 75 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä kokee, että koronaan liittyvät yritystuet vastasivat hyvin tai jossain määrin yrityksen tarpeisiin.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö seuraavat yrittäjien suhdanneodotuksia kahdesti vuodessa tehtävällä Pk-yritysbarometrilla. Koronakriisin takia tänä vuonna yrityksiltä kysyttiin myös yritysten kokemuksia kriisistä ja yritysten auttamiseksi tehdyistä uudistuksista. Kyselyyn vastasi 4 700 pienen ja keskisuuren yrityksen edustajat.

Barometrin mukaan lomautusilmoitusajan lyhentäminen oli pk-yrityksille tärkein keino toiminnan ja työpaikkojen turvaamiseksi. Sen valitsi 27 prosenttia vastaajista. Keskeistä toiminnan jatkumiselle oli myös mahdollisuus ennakkoverojen muutoksiin. Mahdollisuus purkaa työsuhteita koeaikana tuotannollisella ja taloudellisella perusteella oli myös tärkeä keino selviytyä.

"Vain harva pk-yritys on uskaltautunut hakemaan lainaa"

Barometrin mukaan kriisituista käytetyimmät ovat olleet Business Finlandin ja ELY-keskusten kehittämiseen liittyvät tuet sekä yksinyrittäjätuki ja yrittäjän väliaikainen työttömyysturva. 42 prosenttia pk-yrityksistä ei keväällä turvautunut kriisitukiin.

Tukien moninaisuus ja järjestelmän muutokset tuottivat vaikeuksia monelle pk-yritykselle.

75 vastaajista kuitenkin koki, että tuet vastasivat ainakin jossain määrin yrityksen tarpeisiin.

– Yritysten epävarmoista tulevaisuudennäkymistä kertonee se, että vain harva pk-yritys on uskaltautunut hakemaan lainaa, ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Yritysten mukaan työaikajoustojen laajentaminen edistäisi eniten yritysten selviytymistä koronakriisistä eteenpäin. Sen vaihtoehdon valitsi 29 prosenttia vastaajista. Myös määräaikainen palkkatuki lomautettujen työntekijöiden palattua töihin tai muu suora tuki sekä lomautusilmoitusajan lyhentäminen pysyvästi auttaisivat yritysten mukaan niitä elpymään.