Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Valko-Venäjällä aloitetaan rikostutkinta opposition toimista – syyttäjän mukaan oppositio pyrkii kaappaamaan vallan

Presidentti Aleksandr Lukashenko (oikealla) on pyrkinyt taltuttamaan protestit. AFP / LEHTIKUVA

STT

Valko-Venäjä aloittaa rikostutkinnan opposition toimista, joita kuvailtiin yritykseksi kaapata valta, kertoo valtionsyyttäjä Aleksandr Konjuk.

Maasta paenneen oppositiojohtaja Svetlana Tihanovskajan liittolaiset perustivat tällä viikolla neuvoston, jonka tarkoitus on valvoa vallanvaihdon sujumista rauhanomaisissa merkeissä kiistanalaisten vaalien jälkeen. Neuvoston ensimmäisessä tapaamisessa vaadittiin uusien vaalien järjestämistä.

– Neuvoston perustaminen ja sen toimet pyrkivät vallan kaappaamiseen sekä kansallisen turvallisuuden horjuttamiseen, Konjuk sanoo. Hän lisää, että neuvoston perustaminen oli perustuslain vastaista.

Konjukin mukaan syyttäjäviranomaiset aloittavat tutkinnan kehotuksista kansallisen turvallisuuden vastaiseen toimintaan. Tästä syytetyt voivat saada korkeintaan viiden vuoden vankilatuomion.

Valkovenäläisiä oppositioaktivisteja saapui Puolaan

Puolan ulkoministeri kertoi keskiviikkona, että valkovenäläisiä oppositioaktivisteja on saapunut maahan.

Euroopan unioniin kuuluvaan Puolaan saapuivat Valeri ja Veronika Tsepkalo. Entisen diplomaatti Valeri Tsepkalon asettuminen ehdolle elokuun vaaleihin estettiin, ja Veronika Tsepkalo on ollut näkyvästi mukana opposition presidenttiehdokas Svetlana Tihanovskajan kampanjassa.

Tihanovskaja on jo aiemmin paennut Liettuaan.

– Tämä ministeri ylistää Valko-Venäjän kansalaisyhteiskunnan päättäväisyyttä ja lupaa Puolan tuen, ulkoministeri Jacek Czaputowicz kirjoitti tviitissään, jossa hän toivotti Tsepkalot tervetulleiksi Puolaan.

Valko-Venäjällä on vastustettu elokuun presidentinvaalien tulosta. Keskiviikkona presidentti Aleksandr Lukashenko antoi uutistoimisto Beltan mukaan liudan määräyksiä lopettaakseen maan suuret protestit.

Macron tarjoaa EU:ta ja Venäjää sovittelijoiksi Valko-Venäjän tilanteeseen

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehdotti torstaisessa tapaamisessaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa, että Euroopan unioni toimisi sovittelijana Valko-Venäjän tilanteen rauhoittamiseksi.

Macron sanoo, että vallanpitäjien, opposition ja kansalaisyhteiskunnan täytyy käydä vuoropuhelua Valko-Venäjällä. Hänen mukaansa ainakin EU ja Venäjä ovat valmiita tukemaan vuoropuhelua ja toimimaan sovittelijana, jos Valko-Venäjä sitä toivoo.

Keskiviikkona Merkel ilmoitti, että EU ei tunnusta Valko-Venäjän presidentinvaalien tulosta.

Merkelin mukaan unioni seisoo rauhanomaisten protestoijien rinnalla.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka