Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Todisteet eivät riitä yhdistämään Syyriaa tai Hizbollahin johtoa Haririn salamurhaan – Libanonin ex-pääministerin salamurhajutussa päätös erityistuomioistuimesta

Syyriaa tai Hizbollah-liikkeen johtoa ei voida todisteiden valossa yhdistää Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn tappaneeseen pommi-iskuun, kertovat erityistuomioistuimen tuomarit.

Sen sijaan todisteet riittävät siihen, että kaksi syytettyä Hizbollahin jäsentä voidaan yhdistää matkapuhelimiin, joita epäillään käytetyn pommi-iskun suunnittelemiseen. Kahden toisen syytettynä olevan osalta tällaista yhteyttä ei voida todistaa.

Teosta syytettynä on neljä Hizbollah-liikkeen jäsentä, kaikki poissaolevina.

Hariri surmattiin pommi-iskussa Beirutissa vuonna 2005. Räjähdyksessä sai surmansa myös 21 muuta ihmistä ja yli 200 haavoittui.

Syyttäjien mukaan Hariri murhattiin, koska hän uhkasi vakavasti Syyrian vaikutusvallan jatkumista Libanonissa.

YK perusti Libanonin pyynnöstä salamurhaa käsittelemään erityisen tuomioistuimen (Special Tribunal for Lebanon, SLT), joka aloitti työnsä jo vuonna 2009. Haagissa toimivan tuomioistuimen piti julkistaa päätöksensä jo reilu viikko sitten, mutta sitä lykättiin Beirutin tuhoisan satamaräjähdyksen takia.

Ainutlaatuinen tuomioistuin

SLT:tä pidetään maailman ensimmäisenä kansainvälisenä tuomioistuimena, joka on perustettu tutkimaan terrorismirikosta. Vaikka YK päätti sen perustamisesta, kyseessä ei ole YK:n tuomioistuin. Kansainvälisestä luonteestaan huolimatta SLT käsittelee Haririn tapausta Libanonin lain mukaan.

Tuomioistuimen työn on arveltu maksaneen tähän mennessä jo satoja miljoonia euroja. Sen toiminnan mielekkyys on asetettu kyseenalaiseksi, sillä Hizbollah-liike ei tunnusta tuomioistuinta ja kieltäytyy luovuttamasta syytettyjä vaikka heidät tuomittaisiin. Lisäksi epäilyjä on herättänyt se, että syytteet neljää miestä vastaan perustuvat lähes yksinomaan matkapuhelintietoihin.

Rafik Haririn pojan Saad Haririn odotetaan saapuvan paikalle tuomionlukuun Haagiin. Myös nuorempi Hariri on toiminut Libanonin pääministerinä.

-----

Lähteenä myös: Libanonin erityistuomioistuin (STL)