Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesäinen sää jatkuu maan eteläosissa, mutta helteet väistyvät – hellelukemat mahdollisia loppuviikosta ennen viikonlopun sadekuuroja

Lämmin ja aurinkoinen sää jatkuu ensi viikolla, mutta helteet väistyvät ainakin hetkellisesti, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo STT:lle.

– Maanantaina todennäköisesti on välipäivä helteille, mutta edelleen etelässä on kesäisen lämmintä. Lämpötila nousee 20–24 asteen välille etelässä, ja aurinko paistaa liki selkeältä taivaalta huomennakin, Tuovinen kertoo.

Maan keski- ja pohjoisosissa lämpötila pysyy alhaisempana. Tuovisen mukaan maan keskiosissa lämpötila liikkuu huomenna 15–20 asteen välillä. Maan länsi- ja itäosissa voi olla vaihtelevasti myös pilvisyyttä. Itäosissa lämpötila voi paikoitellen jäädä noin 15 asteeseen.

Pohjoisemmissa osissa lämpötilat pysyvät matalina. Tuovisen mukaan 15 asteen rikkoutuminen on tiukassa Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Maan pohjoisosiin on luvassa myös sadekuuroja ja tuulisuutta.

– Kainuussa ja Itä-Lapissa jäädään 12–13 asteeseen. Heikkoja kuurosateita esiintyy ajoittain.

Tiistaina kesäinen sää jatkuu ainakin maan eteläosissa, mutta helleraja tuskin on rikkoutumassa. Tuovisen mukaan maan eteläosissa lämpötila liikkuu tiistaina 22–24 asteen välillä. Maan itä- ja pohjoisosissa on viileämpää, ja lämpötila liikkuu 15–20 asteen välillä.

Helleraja voi rikkoutua loppuviikolla, viikonlopuksi luvassa sateita

Hellerajat voivat mennä loppuviikosta rikki monin pakoin maata. Lämpötilat kohoavat loppuviikkoa kohden myös maan pohjoisosissa.

– Keskiviikkona hellerajat voivat olla lähellä rikkoutumista Varsinais-Suomessa. Silloin lämpenee myös pohjoisessakin.

Myös torstaina on luvassa ja aurinkoista ja lämmintä säätä. Tuovisen mukaan hellerajat voivat rikkoutua monin paikoin maan etelä- ja länsiosissa.

– Torstai on poutainen likimain koko maassa. Pohjoisosissa on yhtenäisiä sadekuuroja.

Perjantaina lämpötilat liikkuvat laajassa osaa maata 20–25 asteen välillä ja lännessä helleraja voi jälleen paikoitellen rikkoutua. Lämmin ja aurinkoinen sää väistyy kuitenkin viikonlopuksi, sillä Brittein saarilta Suomeen lähestyvä matalapaine tuo mukanaan useita sadekuuroja.

–  Lauantain ja sunnuntain aikana Suomen yli menee useita sadealueita. Ensimmäinen menee Pohjois-Lapin yli ja toinen tulee eteläistä reittiä maan etelä- ja keskiosan yli. Silloin voi tulla reippaitakin sateita, Tuovinen kertoo.

Epävakaasta säästä huolimatta lämpötilat voivat kohota yli 20 asteen. Sadekuurojen osuessa kohdalle lämpötilat voivat pudota hetkellisesti noin 15 asteeseen.

– Viikonloppu on myös vähän tuulisempi. Vaikka mittari näyttää kahtakymppiä, luvassa on epävakainen ja tuulinen viikonloppu koko maassa, Tuovinen sanoo.