Valko-Venäjän mukaan pidätetyt venäläiset palkkasotilaat suunnittelivat terroritekoja – maassa on viranomaisten mukaan noin 200 palkkasotilasta

Valko-Venäjän viranomaisten mukaan maassa keskiviikkona pidätetyt venäläiset palkkasotilaat suunnittelivat terroritekoja.

Valko-Venäjä pidätti 33 maahan saapunutta venäläistä palkkasotilasta keskiviikkona. Valko-Venäjän mukaan nämä suunnittelivat levottomuuksia maahan ennen elokuun presidentinvaaleja.

Viranomaisten mukaan pidätetyt olivat yksityisen venäläisen Wagner -yrityksen sotilaita.

Valko-Venäjän turvallisuuskomission päällikkö Andrei Ravkov sanoi, että maassa olisi yhteensä noin 200 venäläistä palkkasotilasta, joita etsitään parhaillaan.

Valko-Venäjän uutistoimisto Beltan mukaan pidätetyillä oli yllään sotilastyyppiset asusteet. Uutistoimiston mukaan sotilaat paljastuivat, koska nämä eivät "kuluttaneet alkoholia kuten tyypilliset venäläisturistit".

– He eivät käyttäneet alkoholia tai käyneet viihdepaikoissa. He pitivät matalaa profiilia, jotta eivät olisi herättäneet huomiota, uutistoimisto maalaili artikkelissaan.

Valtionmedian mukaan pidätetyillä oli mukanaan myös Sudanin valuuttaa ja arabiankielistä tekstiä sisältävää paperia, mikä on herättänyt pohdintoja, että palkkasotilaat olisivat olleet matkalla Sudaniin. Lisäksi miehiltä löydettiin Venäjän passit, kondomeita ja dollareita.

Yksityisen, presidentti Vladimir Putinin liittolaisen pyörittämän Wagner-ryhmän on kerrottu toimivan Venäjän intressien eteen muun muassa Ukrainassa, Syyriassa ja Libyassa.

Venäjä kiistää

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on vaatinut Venäjältä selvitystä siitä, miksi palkkasotilaat olivat tulleet maahan.

Venäjä taas on kiistänyt, että se olisi yrittänyt aiheuttaa epävakautta Valko-Venäjällä. Venäjän ulkoministeriön tiedottajan mukaan Valko-Venäjä on sen liittolainen ja väitteet ovat perättömiä.

Valko-Venäjällä järjestetään elokuussa presidentinvaalit, joissa maata itsevaltaisesti johtavan Lukashenkon uskotaan varmistavan kuudennen presidenttikautensa.

Turvallisuusviranomaisten mukaan turvatoimia kiristetään vaaleissa venäläisten sotilaiden pidätyksen vuoksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka