Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dubain ekoalueella kanat kuopivat vapaina ja sähkö tuotetaan aurinkoenergialla

Kanat kuopivat nurmikentän laidalla hiekassa, aasit hirnuvat ja lampaat määkivät. Yhteiskasvihuoneessa kasvavat yrtit asukkaiden ruokapöytään. Dubain kestävän kehityksen kaupunki on kuin pala maalaisidylliä pilvenpiirtäjien ja aavikon kupeessa. Matalat kerrostalot reunustavat keskusaukiota. Katutasossa on liikehuoneistoja ja ylempänä pieniä kerrostaloasuntoja. Piha-alueelle kantautuu kanojen kaakatus.

Nurkan takana avautuu vihermaisema, jossa on kasvihuoneita, järvi, virtaava joki ja lasten leikkialueita. Ruskeankirjavat maatiaisrotuiset kanat kulkevat vapaina kuopimassa hiekkaa ja etsimässä ruokaa nurmikentältä, lampaat ja aasit ovat aitauksessa.

Kauempana on kaksi-kolmikerroksisia omakotitaloja.

Talot näyttävät samanlaisilta kuin sadoilla Dubain laitamien suljetuilla asuinalueilla. Hieman erilaista niissä on se, että katoilla on aurinkopaneelit. Dubain kaupungin laidalla, aavikon kupeessa sijaitseva Kestävän kehityksen kaupunki, Dubai Sustainable City, on suosittu asuinpaikka.

– Asunnoistamme 92 prosenttia on täynnä. Etenkin lapsiperheet kaipaavat luonnonmukaisempaan elämään, sanoo kestävän kehityksen kaupungin puhemies Karim El Jisr.

Kaupungin rakentaminen aloitettiin vuonna 2014, ja ensimmäiset asukkaat muuttivat vuonna 2016.

– Meillä on sekä kerrostalohuoneistoja että usean makuuhuoneen huviloita. Asukkaat ovat yksineläviä, nuoria pareja ja lapsiperheitä. Kansallisuuksia on 64; kärjessä britit, amerikkalaiset, jordanialaiset, tanskalaiset ja eteläafrikkalaiset, El Jisr kertoo.

Hän on tanskalais-libanonilainen maatalousinsinööri ja ympäristötieteilijä.

– Rakentaminen kuormittaa ympäristöä aina, mutta me mietimme mahdollisuuksia minimoida kuormitus ja toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja olla rakentajina osa ratkaisua eikä ongelmien aiheuttaja.

Dubai tähtää maailman hiilineutraaleimmaksi kaupungiksi

Dubain ja koko Yhdistyneiden Arabiemiraattien vaurastuminen perustui öljylöytöihin sekä öljy- ja maakaasukauppaan. Maa tunnettiin valtaosan 1900-luvusta yhtenä maailman suurimmista öljyntuottajamaista, minkä seurauksena se on ollut myös suuri kasvihuonekaasujen päästäjä. Nyt maassa on kiinnostuttu vihreästä taloudesta ja uusiutuvasta energiasta.

Dubain hallitsijan vuonna 2015 muotoileman tavoitesuunnitelman, Dubain Puhtaan energian strategian, mukaan Dubai tähtää maailman "vihreän talouden ja energian keskukseksi" ja hiilineutraaleimmaksi kaupungiksi vuoteen 2050 mennessä.

Uusiutuvan energian sijoitushankkeisiin tarjotaan matalakorkoisia lainoja, ja luomutuotantoon erikoistuneiden tuottajien määrä on kasvussa.

Dubain kestävän kehityksen kaupunki on toistaiseksi ainoa laatuaan. Se on yksityinen kaupallinen hanke, jonka kokonaisbudjetti on 354 miljoonaa dollaria.

El Jisr esittelee ylpeänä kasvihuoneita, joista osa on asukkaiden yhteiskäytössä ja osassa kasvatetaan muun muassa mansikoita myytäväksi.

– Tuotamme vuodessa 4 000 kiloa mansikoita. Ne viljellään entisissä laivan kuljetussäiliöissä. Mansikoita tai vaikka yrttejä voi viljellä hyvin pienessä tilassa vaaka- tai pystysuorissa riveissä, jopa ilman multaa vain vesiliuoksessa, El Jisr kertoo.

Hän uskoo kaupunkiviljelyn olevan pian arkipäivää suurkaupungeissa.

– Kaupunkilaiset voivat tuottaa itse suurimman osan tarvitsemastaan proteiinista ja kuiduista, sekä myös kananmunat ja kalat.

Alueen julkisten tilojen energiasta 89 prosenttia tuotetaan paikan päällä aurinkoenergiana. Huviloiden ja kerrostaloasuntojen osalta omavaraisuusaste on 40 prosenttia. El Jisrin mukaan tavoite on sadan prosentin omavaraisuus. Hän esittelee kännykkäsovellusta, joka kertoo hänen oman kotitalonsa päivittäisen sähkön tuoton ja kulutuksen. Ylijäämästä saa pisteitä, joita voi myöhemmin hyödyntää sähkölaskussa.

– Tulevaisuudessa kun aurinkosähkön varastointi on ehkäpä 5–10 vuoden päästä kustannustehokasta, voimme myös myydä sähköä. Meillä on myös koekäytössä laitteita, joilla saadaan kerättyä talteen ilmasta kosteus vedeksi.

El Jisrin mukaan alueella käy vuosittain 10 000 vierasta tutustumassa konseptiin.

– Rakennamme tällä hetkellä kahta vastaavaa aluetta Emiraatteihin ja yhtä Omaniin, mutta ennen kaikkea haluamme olla malli ja inspiraatio koko maailmalle.

Luonnonläheinen asumismuoto kiinnostaa

Dubain kestävän kehityksen kaupungissa asuu tällä hetkellä yli 3 000 asukasta 89 kerrostalohuoneistoissa ja 500 omakotitalossa.

Uudesta-Seelannista kotoisin oleva Yovi Dale on asunut alueella kaksi vuotta aviomiehensä ja alle kouluikäisen lapsensa kanssa.

– Halusimme asua paikassa, jossa tyttäremme oppii kunnioittamaan ympäristöä ja saa leikkiä ulkona vapaasti, Dale kertoo. Perheen arjen hän kokee muuttuneen paremmaksi ja hitaammaksi muuton jälkeen.

– Viihdymme paremmin kotona, ulkoilemme yhdessä ja nautimme yhteisön seurasta. On myös upeaa, ettei alueella ole autoja vaan ainoastaan sähköllä toimivia pieniä golfautoja, mikä vähentää melua ja ilmansaasteita.