Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kiina syyttää Hongkongin demokratialiikettä vallankumouksen lietsonnasta

Kiinan uutta turvallisuuslakia on vastustettu Hongkongissa kiivaasti. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiina on syyttänyt Hongkongin demokratia-aktivisteja yrityksistä lietsoa vallankumousta ja katsoo, että kampanjointi demokratiamielisen opposition esivaaleissa on saattanut rikkoa uutta turvallisuuslakia.

Kiinan hallituksen yhteystoimisto Hongkongissa luonnehti lausunnossaan esivaaleja "vakavaksi provokaatioksi nykyistä vaalijärjestelmää vastaan". Toimiston mukaan kampanjoinnissa yritettiin kaapata valta ja lamaannuttaa Hongkongin lakiasäätävä toimielin.

Esivaaleihin osallistui viikonlopun aikana yli 600 000 hongkongilaista, selvästi enemmän kuin odotettiin. Yhteystoimisto katsoo, että esivaaleilla loukattiin turvallisuuslain 22. pykälää, joka kieltää keskus- ja paikallishallinnon toiminnan häirinnän.

Toimisto arvosteli erityisesti demokratia-aktivisti Benny Taita, jolla oli näkyvä rooli esivaalien järjestelyissä.

– Benny Tain jengin ja oppositioleirin tavoite on kaapata valta ja hallita Hongkongia yrittäen turhaan käynnistää hongkongilaisen "värivallankumouksen", toimisto sanoi lausunnossaan.

Hongkongin parlamenttivaalit on määrä järjestää syyskuussa. Demokratiamieliset puolueet pyrkivät vahvistamaan asemaansa elimessä, jossa osa edustajista valitaan suorilla vaaleilla. Enemmistö antaisi oppositiolle mahdollisuuden jarruttaa budjetteja ja lainsäädäntöä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka