Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskuskauppakamari varoittaa yrityksiä valelaskuista – etätyökesänä riski on kasvanut

Keskuskauppakamari muistuttaa yrityksiä varomaan valelaskuja ja muita huijausyrityksiä kesälomakaudella. Yrityksiin kohdistuvat valelaskutukset ja muut huijausyritykset ovat nykyään jokapäiväisiä, mutta kesäisin niiden määrä kasvaa.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen huomauttaa, että valppaus on erityisen tärkeää tänä kesänä, kun yrityksissä on tehty etätöitä.

– Myös huijarit tietävät, että muun muassa kesäharjoittelijat on jouduttu perehdyttämään pandemian takia etänä, eikä välttämättä kaikkiin yksityiskohtiin ole ollut mahdollista panostaa samalla tarkkuudella kuin normaaliolosuhteissa, Horttanainen toteaa tiedotteessa.

Tänäkin kesänä on nähty tapauksia, joissa taloushallinnossa työskenteleville on lähetetty esimerkiksi toimitusjohtajan nimissä sähköpostia, jossa kysytään pankkitilin saldoa ja pyydetään maksua jollekin tilille. Lähettäjän osoitteen tarkastelu osoittaa, että viesti tuleekin jostain aivan muualta kuin miltä näyttää.

– Yritykset ovat onneksi jo usein hyvin valveutuneita asian suhteen, mutta valitettavasti laskun uskottavan ulkomuodon takia niihin voi joskus vahingossa tarkempikin langeta, Horttanainen sanoo.

Myös salasanojen kalasteluyritykset ovat toistuva ongelma. Niissä pyritään saamaan viestin lukija syöttämään sähköpostin salasana avoimeen kenttään, jotta päästäisiin lähettämään valelaskuja tai onkimaan yrityssalaisuuksia.

Näihin lankeamisen välttämiseksi työnantajan tulee pitää työntekijät koulutettuina tietoturvan ja -suojan perusteista.